Szarpany jackfruit BBQ
122 kcal /
512 kJKalorie
512 kJKalorie
3 gBiałko
20 gWęglowodany
2.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 120 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 10 g oliwy z oliwek
- 40 g koncentratu pomidorowego
- 20 g cukru kokosowego
- 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- ½
- łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 – 2 krople dymu wędzarniczego w płynie (opcjonalnie)
- 250 – 300 g jackfruita (chlebowca), młodego, w solance, z puszki (1 puszka), odsączonego z zalewy
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić4 min/120°C/obr. 2.
- Dodać koncentrat pomidorowy, cukier, sos sojowy, ocet, sól, paprykę wędzoną, paprykę ostrą, pieprz i dym wędzarniczy w płynie, gotować5 min/100°C/obr. 2.
- Dodać jackfruit, gotować5 min/100°C//obr. 2. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić5 s//obr. 4. Szarpanego jackfruita BBQ użyć do wybranych przepisów (patrz wskazówka).