Szarpany jackfruit BBQ

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
122 kcal /
512 kJ
Kalorie
3 gBiałko
20 gWęglowodany
2.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 120 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • 20 g cukru kokosowego
  • 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • ½
  • łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 – 2 krople dymu wędzarniczego w płynie (opcjonalnie)
  • 250 – 300 g jackfruita (chlebowca), młodego, w solance, z puszki (1 puszka), odsączonego z zalewy

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić4 min/120°C/obr. 2.
  2. Dodać koncentrat pomidorowy, cukier, sos sojowy, ocet, sól, paprykę wędzoną, paprykę ostrą, pieprz i dym wędzarniczy w płynie, gotować5 min/100°C/obr. 2.
  3. Dodać jackfruit, gotować5 min/100°C//obr. 2. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić5 s//obr. 4. Szarpanego jackfruita BBQ użyć do wybranych przepisów (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry