Syrop waniliowo-cytrynowy

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
1046.4 kcal /
4378.3 kJ
Kalorie
1.6 gBiałko
267.2 gWęglowodany
0.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 2 laski wanilii
  • 250 g cukru
  • 250 g wody
  • 70 – 80 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 cytryny ekologiczne, pokrojone w 3 mm plastry, bez pestek

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Laski wanilii przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać ziarna.
  2. Do naczynia miksującego włożyć ziarna wanilii, dodać cukier, wodę i sok z cytryny. Włożyć koszyczek, ułożyć w nim plastry cytryny i puste strączki wanilii, gotować10 min/100°C/obr. 3. Syrop i plastry cytryny pozostawić w naczyniu miksującym na ok. 15 min. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, zawartość wyrzucić. Syrop przelać do słoika, odstawić do ostudzenia na ok. 30 min.
  3. Do naczynia miksującego włożyć koszyczek. Do koszyczka włożyć poczwórną warstwę gazy, ostrożnie wlać zawartość słoika, pozostawić na ok. 5 min, aby syrop spłynął do naczynia miksującego. W tym czasie opłukać słoik, następnie bardzo dokładnie odcisnąć gazę dłońmi. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Syrop przelać do opłukanego słoika lub czystej szklanej butelki. Syropu waniliowo-cytrynowego używać jako dodatku do herbaty lub innych napojów.
Przewijanie do góry