
Syrop waniliowo-cytrynowy
1046.4 kcal /
4378.3 kJKalorie
4378.3 kJKalorie
1.6 gBiałko
267.2 gWęglowodany
0.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 laski wanilii
- 250 g cukru
- 250 g wody
- 70 – 80 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 cytryny ekologiczne, pokrojone w 3 mm plastry, bez pestek
👨🍳 Przygotowanie
- Laski wanilii przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać ziarna.
- Do naczynia miksującego włożyć ziarna wanilii, dodać cukier, wodę i sok z cytryny. Włożyć koszyczek, ułożyć w nim plastry cytryny i puste strączki wanilii, gotować10 min/100°C/obr. 3. Syrop i plastry cytryny pozostawić w naczyniu miksującym na ok. 15 min. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, zawartość wyrzucić. Syrop przelać do słoika, odstawić do ostudzenia na ok. 30 min.
- Do naczynia miksującego włożyć koszyczek. Do koszyczka włożyć poczwórną warstwę gazy, ostrożnie wlać zawartość słoika, pozostawić na ok. 5 min, aby syrop spłynął do naczynia miksującego. W tym czasie opłukać słoik, następnie bardzo dokładnie odcisnąć gazę dłońmi. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Syrop przelać do opłukanego słoika lub czystej szklanej butelki. Syropu waniliowo-cytrynowego używać jako dodatku do herbaty lub innych napojów.