Sycąca zupa krem z fasoli z jabłkiem i majerankiem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
181.3 kcal /
758.5 kJ
Kalorie
9 gBiałko
36 gWęglowodany
3.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g pora tylko biała część, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 80 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
  • 60 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 100 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 200 g jabłka bezgniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
  • 480 g białej fasoli, z puszki (2 puszki), odsączonej z zalewy
  • 700 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM (patrz wskazówka)
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • ½
  • łyżeczki tymianku, suszonego
  • ½
  • łyżeczki czyku, suszonego
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 4 – 5 owoców jałowca
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • majeranek, świeży do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć por i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać pietruszkę, seler, ziemniaki i jabłko, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać fasolę, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, tymianek, lubczyk, suszony majeranek, liście laurowe, owoce jałowca, sól i pieprz, gotować20 min/100°C/obr. 1. Ostrożnie wyjąć liście laurowe i owoce jałowca przy pomocy kopystki, wyrzucić. Zupę zmiksować1 min/obr. 4-8 stopniowo zwiększając obroty.Podawać na gorąco, udekorowaną świeżym majerankiem.
Przewijanie do góry