Sycąca zupa krem z fasoli z jabłkiem i majerankiem
181.3 kcal /
758.5 kJKalorie
758.5 kJKalorie
9 gBiałko
36 gWęglowodany
3.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g pora tylko biała część, pokrojonego w 2 mm plastry
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 10 g oliwy z oliwek
- 80 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 60 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 100 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 200 g jabłka bezgniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
- 480 g białej fasoli, z puszki (2 puszki), odsączonej z zalewy
- 700 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM (patrz wskazówka)
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- ½
- łyżeczki tymianku, suszonego
- ½
- łyżeczki czyku, suszonego
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 2 liście laurowe, suszone
- 4 – 5 owoców jałowca
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- majeranek, świeży do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć por i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pietruszkę, seler, ziemniaki i jabłko, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać fasolę, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, tymianek, lubczyk, suszony majeranek, liście laurowe, owoce jałowca, sól i pieprz, gotować20 min/100°C/obr. 1. Ostrożnie wyjąć liście laurowe i owoce jałowca przy pomocy kopystki, wyrzucić. Zupę zmiksować1 min/obr. 4-8 stopniowo zwiększając obroty.Podawać na gorąco, udekorowaną świeżym majerankiem.