
Syrop piernikowy
2744 kJ /
655.4 kcalKalorie
655.4 kcalKalorie
0.6 gBiałko
158.8 gWęglowodany
1.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 250 g wody
- 150 g cukru trzcinowego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu, mielonego
- 5 goździków
- 1 płaska łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 ziarno kardamonu, całego
- 2 ziarna ziela angielskiego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier, cynamon, goździki, imbir, anyż, kardamon i ziele angielskie, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować20 min/100°C/obr. 2. Syrop przelać do słoika, odstawić do ostudzenia na ok. 30 min.
- Do naczynia miksującego włożyć koszyczek. Do koszyczka włożyć potrójną warstwę gazy, ostrożnie wlać zawartość słoika, pozostawić na ok. 5 min, aby syrop spłynął do naczynia miksującego. W tym czasie opłukać słoik, następnie bardzo dokładnie odcisnąć gazę dłońmi. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Syrop przelać do opłukanego słoika lub czystej szklanej butelki.
- Syropu piernikowego używać jako dodatku do kawy lub deserów.