Syrop imbirowy

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
3948.2 kJ /
943 kcal
Kalorie
3.5 gBiałko
230 gWęglowodany
1.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 2 cytryny, ekologiczne (w tym jedna pokrojona w plastry, do podania)
  • 150 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 1-2 mm plastry
  • 380 g cukru
  • 10 g kwasku cytrynowego
  • 1000 g wody
  • kostki lodu, do podania
  • woda mineralna,gazowana, schłodzona, do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć imbir, rozdrobnić3 s/obr. 6.
  2. Dodać cukier i wodę, gotować10 min/100°C/obr. 1.
  3. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować kolejne20 min/100°C/obr. 1. Syrop z kawałkami imbiru przelać do słoika, odstawić do ostudzenia na ok. 1 godz.
  4. Do naczynia miksującego włożyć koszyczek. Do koszyczka włożyć potrójną warstwę gazy, ostrożnie wlać zawartość słoika, pozostawić na ok. 5 min, aby syrop spłynął do naczynia miksującego. W tym czasie opłukać słoik, następnie bardzo dokładnie odcisnąć imbir, dociskając gazę dłońmi. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, zawartość wyrzucić. Syrop przelać do opłukanego słoika lub czystej szklanej butelki.
  5. Syrop imbirowy rozcieńczać wodą lub dodawać do herbaty.
Przewijanie do góry