
Syrop imbirowy
3948.2 kJ /
943 kcalKalorie
943 kcalKalorie
3.5 gBiałko
230 gWęglowodany
1.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 cytryny, ekologiczne (w tym jedna pokrojona w plastry, do podania)
- 150 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 1-2 mm plastry
- 380 g cukru
- 10 g kwasku cytrynowego
- 1000 g wody
- kostki lodu, do podania
- woda mineralna,gazowana, schłodzona, do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć imbir, rozdrobnić3 s/obr. 6.
- Dodać cukier i wodę, gotować10 min/100°C/obr. 1.
- Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować kolejne20 min/100°C/obr. 1. Syrop z kawałkami imbiru przelać do słoika, odstawić do ostudzenia na ok. 1 godz.
- Do naczynia miksującego włożyć koszyczek. Do koszyczka włożyć potrójną warstwę gazy, ostrożnie wlać zawartość słoika, pozostawić na ok. 5 min, aby syrop spłynął do naczynia miksującego. W tym czasie opłukać słoik, następnie bardzo dokładnie odcisnąć imbir, dociskając gazę dłońmi. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, zawartość wyrzucić. Syrop przelać do opłukanego słoika lub czystej szklanej butelki.
- Syrop imbirowy rozcieńczać wodą lub dodawać do herbaty.