Szpinak blanszowany do zamrożenia (dla dzieci)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
158.4 kJ /
38.4 kcal
Kalorie
6.2 gBiałko
7.2 gWęglowodany
1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1500 g wody
  • 300 g liści szpinaku baby, świeżych

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, gotować13 min/100°C/obr. 1.
  2. Do koszyczka odważyć 150 g szpinaku, gotować3 min/100°C/obr. 2. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, szpinak przelać zimną wodą, przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, odważyć do niego pozostałe 150 g szpinaku, gotować3 min/100°C/obr. 2. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, szpinak przelać zimną wodą, przełożyć do naczynia, w którym znajduje się pierwsza partia szpinaku, odstawić. Płyn z gotowania szpinaku przelać do innego naczynia, zachować.
  4. Do naczynia miksującego włożyć ugotowany szpinak, rozdrobnić5 s/obr. 4. Szpinak zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać 100 g zachowanego płynu z gotowania, rozdrobnić10 s/obr. 5. Przełożyć do torebek do zamrażania, ostudzić i odstawić do zamrażalnika.
  6. Szpinak blanszowany podawać po podgrzaniu jako dodatek do wybranych dań.
Przewijanie do góry