Sznycle pod kołderką warzywną z ziemniakami i sałatką Cezar; Lody wiśniowe
922 kcal /
3859 kJKalorie
3859 kJKalorie
47 gBiałko
85 gWęglowodany
45 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sznycel z ziemniakami: 4
- plastry schabu wieprzowego bez kości (ok. 100g każdy)
- 4 filety z piersi kurczaka, bez skóry (ok. 100g każdy)
- 1 ¼ – 1 ½
- łyżeczki soli
- ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 120 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 70 g cebuli przekrojonej na pół
- 70 g sera żółtego np.gouda, pokrojonego na kawałki
- 80 g chudego boczku, wędzonego pokrojonego w 0.5 cm kostkę
- 40 g serka kremowego śmietankowego
- 500 g wody
- 600 g ziemniaków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- Lody wiśniowe: 50
- g cukru
- 400 g wiśni, mrożonych, bez pestek
- 100 ggorzkiej czekolady pokrojonej na kawałki
- 50 g serka kremowego śmietankowego
- Sałatka Cezar: 50
- g sera żółtego np.gouda, pokrojonego na kawałki
- 4 suszone pomidory, w oleju odsączone
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 300 g sałaty rzymskiej mini, pokrojonej na kawałki (ok. 4 sztuki)
- 80 g śmietany, 12% tłuszczu
- 80 g jogurtu naturalnegogęstego
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka cukru
- ½
- łyżeczki soli (opcjonalnie)
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Sos śmietanowo-serowo-musztardowy: 350
- g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 100 g serka kremowego śmietankowego
- 30 g mąki pszennej
- 10 – 20 g musztardy
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej
👨🍳 Przygotowanie
- Plastry mięsa lekko rozbić (na grubość 1 cm), oprószyć z obu stron ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu. Ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć paprykę, cebulę i ser, rozdrobnić4 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać boczek, serek śmietankowy, ½ łyżeczki soli i pozostałe ¼ łyżeczki pieprzu, wymieszać10 s/obr. 3. Powstałą masę równomiernie rozłożyć na plastrach mięsa, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, oprószyć je pozostałą ½ łyżeczki soli. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend, nałożyć przystawkę Varoma z mięsem. Ustawić25 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wsypać cukier, zmielić10 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać wiśnie, czekoladę i serek kremowy, zmiksować7 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie wymieszać20 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do zamrażarki. Umyć naczynie miksujące.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć ser, suszone pomidory i czosnek, rozdrobnić10 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać sałatę, śmietanę, sok z cytryny, oliwę, musztardę, cukier, sól i pieprz, rozdrobnić za pomocą kopystki4-6 s/obr. 3.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki. Umyć naczynie miksujące.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego, serek kremowy, mąkę, musztardę, pieprz i gałkę muszkatołową, gotować6 min/100°C/obr. 3. Sznycle pod kołderką warzywną z ziemniakami, sos i sałatkę Cezar podawać jako danie główne. Lody wiśniowe podawać jako deser.