Sznycle pod kołderką warzywną z ziemniakami i sałatką Cezar; Lody wiśniowe

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
922 kcal /
3859 kJ
Kalorie
47 gBiałko
85 gWęglowodany
45 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Sznycel z ziemniakami: 4
  • plastry schabu wieprzowego bez kości (ok. 100g każdy)
  • 4 filety z piersi kurczaka, bez skóry (ok. 100g każdy)
  • 1 ¼ – 1 ½
  • łyżeczki soli
  • ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 120 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 70 g cebuli przekrojonej na pół
  • 70 g sera żółtego np.gouda, pokrojonego na kawałki
  • 80 g chudego boczku, wędzonego pokrojonego w 0.5 cm kostkę
  • 40 g serka kremowego śmietankowego
  • 500 g wody
  • 600 g ziemniaków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • Lody wiśniowe: 50
  • g cukru
  • 400 g wiśni, mrożonych, bez pestek
  • 100 ggorzkiej czekolady pokrojonej na kawałki
  • 50 g serka kremowego śmietankowego
  • Sałatka Cezar: 50
  • g sera żółtego np.gouda, pokrojonego na kawałki
  • 4 suszone pomidory, w oleju odsączone
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 300 g sałaty rzymskiej mini, pokrojonej na kawałki (ok. 4 sztuki)
  • 80 g śmietany, 12% tłuszczu
  • 80 g jogurtu naturalnegogęstego
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½
  • łyżeczki soli (opcjonalnie)
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • Sos śmietanowo-serowo-musztardowy: 350
  • g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 100 g serka kremowego śmietankowego
  • 30 g mąki pszennej
  • 10 – 20 g musztardy
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Plastry mięsa lekko rozbić (na grubość 1 cm), oprószyć z obu stron ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu. Ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć paprykę, cebulę i ser, rozdrobnić4 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać boczek, serek śmietankowy, ½ łyżeczki soli i pozostałe ¼ łyżeczki pieprzu, wymieszać10 s/obr. 3. Powstałą masę równomiernie rozłożyć na plastrach mięsa, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  4. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, oprószyć je pozostałą ½ łyżeczki soli. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend, nałożyć przystawkę Varoma z mięsem. Ustawić25 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  5. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wsypać cukier, zmielić10 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać wiśnie, czekoladę i serek kremowy, zmiksować7 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie wymieszać20 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do zamrażarki. Umyć naczynie miksujące.
  7. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć ser, suszone pomidory i czosnek, rozdrobnić10 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  8. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać sałatę, śmietanę, sok z cytryny, oliwę, musztardę, cukier, sól i pieprz, rozdrobnić za pomocą kopystki4-6 s/obr. 3.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki. Umyć naczynie miksujące.
  9. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego, serek kremowy, mąkę, musztardę, pieprz i gałkę muszkatołową, gotować6 min/100°C/obr. 3. Sznycle pod kołderką warzywną z ziemniakami, sos i sałatkę Cezar podawać jako danie główne. Lody wiśniowe podawać jako deser.
Przewijanie do góry