Surówka z tartej marchewki z jabłkiem (TM5)
143 kcal /
598.2 kJKalorie
598.2 kJKalorie
1 gBiałko
20.7 gWęglowodany
7.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 jabłko (ok. 150g), bezgniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki
- 2 – 3 marchewki (ok. 250g), z odciętymi końcówkami
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka majonezu
- 1 – 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 – 3 szczypty soli (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć jabłko. Używając popychacza, zetrzeć cienko30 s//obr. 4. Starte jabłko pozostawić w pojemniku.
- Do szerokiej części podajnika włożyć marchewki. Używając popychacza, zetrzeć cienko1 min//obr. 4. Przełożyć zawartość pojemnika do miski do sałatki, dodać olej, sok z cytryny, sól i cukier, wymieszać kopystką. Surówkę z tartej marchewki z jabłkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako dodatek do dań głównych.