Surówka z tartej marchewki i cebuli (TM5)
144 kcal /
602 kJKalorie
602 kJKalorie
2 gBiałko
8 gWęglowodany
10 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 600 g marchewki z odciętymi końcówkami
- 25 g cebuli szalotki
- 25 g cebuli
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 40 g oleju
- 15 – 25 g octu
- 10 – 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 10 g musztardy
- 3 szczypty soli
- 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej marchewkę, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną marchewkę. Używając popychacza, zetrzeć cienko1 min//obr. 4. Startą marchewkę przełożyć do salaterki, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i natkę pietruszki, dodać olej, ocet, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz, rozdrobnić15 s/obr. 5. Startą marchewkę polać dressingiem i wymieszać kopystką. Surówkę z tartej marchewki i cebuli odstawić do lodówki do momentu podania.
