Surówka z surowego buraka
195 kcal /
816.5 kJKalorie
816.5 kJKalorie
3.4 gBiałko
27 gWęglowodany
10.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g czerwonego buraka pokrojonego na 3 cm kawałki
- 40 g czerwonej cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 100 g jabłka bezgniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
- 80 g marchewki pokrojonej na kawałki
- (opcjonalnie)
- 1 ząbek czosnku
- 70 – 80 g ogórka kiszonego pokrojonego na kawałki
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 20 g octu balsamicznego
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- ¼
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć burak, cebulę, jabłko, marchewkę, czosnek i ogórek kiszony, dodać sok z cytryny, oliwę, miód, sól i pieprz, rozdrobnić12-15 s/obr. 4.
- Surówkę z surowego buraka podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako dodatek do dań głównych.
