Surówka z pora
162.2 kcal /
678.6 kJKalorie
678.6 kJKalorie
5.2 gBiałko
18.3 gWęglowodany
8.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g wody
- 3 jajka
- 200 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 200 g pora tylko biała część, pokrojonego w 1 mm plastry
- 280 g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy (1 puszka)
- 2 – 3 łyżki majonezu
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- ¼
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, umieścić w nim jajka, gotować na parze14 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Jajka schłodzić zimną wodą, obrać i przekroić na pół, odstawić. Naczynie miksujące przepłukać zimną wodą i osuszyć.
- Do naczynia miksującego włożyć ugotowane jajka i jabłka, rozdrobnić3 s/obr. 4.
- Dodać por, kukurydzę, majonez, pieprz i sól, wymieszać25 s//obr. 2. Surówkę z pora podawać jako dodatek do dań głównych.