Surówka z kalarepy i marchewki
44.6 kcal /
186.7 kJKalorie
186.7 kJKalorie
1.4 gBiałko
7.7 gWęglowodany
1.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 80 g pora tylko białej części, pokrojonego w 2 mm krążki
- 200 g kalarepy pokrojonej na kawałki
- 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 120 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 2 – 3 łyżki szczypiorku, świeżego drobno posiekanego
- ½ – 1
- łyżka cukru (opcjonalnie)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 – 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pora, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć kalarepę, marchewkę i jabłka, rozdrobnić6-10 s/obr. 4.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać odważonego pora, szczypiorek, cukier, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz, wymieszać15 s//obr. 3. Surówkę z kalarepy i marchewki podawać jako dodatek do dań głównych.