Surówka z kalafiora i brokuła w orientalnym sosie
153.3 kcal /
641.6 kJKalorie
641.6 kJKalorie
5.3 gBiałko
12.8 gWęglowodany
11 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 – 2 łyżki ziaren sezamu, białego do posypania surówki
- 200 g różyczek kalafiora
- 200 g różyczek brokułu
- 70 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 60 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 5 – 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 20 g oleju rzepakowego
- 10 g oleju sezamowego
- 20 – 30 g sosu sojowego
- 20 – 30 g sosu sojowego tamari
- 15 – 20 g octu ryżowego
- 15 g miodu, płynnego (opcjonalnie)
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Na suchej patelni uprażyć ziarna sezamu, do momentu aż będą złotobrązowe, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć kalafior, brokuł, marchewkę i cebulę, rozdrobnić8-10 s/obr. 5. Przełożyć do miski, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i imbir, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej rzepakowy, olej sezamowy, sos sojowy, ocet ryżowy, miód i pieprz, dusić3 min/120°C/obr. 1. Powstałym sosem polać surówkę, wymieszać kopystką, posypać uprażonym wcześniej sezamem. Surówkę z kalafiora i brokuła w orientalnym sosie podawać jako dodatek do dań głównych.