Surowe warzywne sushi (dieta raw)
955.1 kcal /
3996.2 kJKalorie
3996.2 kJKalorie
38 gBiałko
78.5 gWęglowodany
63.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Warzywne sushi: 90
- g słonecznika łuskanego
- 300 g wody
- 250 g korzenia selera pokrojonego na 3-4 cm kawałki
- 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki soli
- 75 g marchewki pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 50 g cukinii pokrojonej na 0,5-1 cm paski
- 4 płaty wodorostów nori (ok. 20 x 20 cm)
- 4 liście jarmużu porwane na kawałki, bez twardych części
- 4 liście czarnej kapusty toskańskiej (cavolo nero) porwane na kawałki, bez twardych części
- ½
- awokado pokrojonego na 0,5-1 cm kawałki
- Sos słodko-kwaśny z imbirem: 100
- g sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego, płynnego
- ½
- łyżeczki pasty miso (opcjonalnie)
- 5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego na 1 cm kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej słonecznik i wodę, odstawić na 6-8 godz. do namoczenia, następnie odsączyć przez koszyczek.
- Do naczynia miksującego włożyć namoczony słonecznik, zmiksować3 s/obr. 10. Słonecznik zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, ponownie zmiksować3 s/obr. 10. Przełożyć do miski, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć seler, dodać sok z cytryny i sól, rozdrobnić20 s/obr. 5. Przełożyć do miski ze słonecznikiem, dokładnie wymieszać kopystką.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukinię, odstawić.
- Na blacie rozłożyć matę bambusową, ułożyć na niej płat nori (szorstką stroną do góry). Równomiernie rozprowadzić na nim ¼ rozdrobnionego słonecznika i selera, pozostawiając ok. 1 cm marginesu z góry i z dołu, następnie ułożyć pasek z ¼ liści jarmużu na dole płata, na nim ułożyć warstwy z ¼ rozdrobnionej marchewki, ¼ cukinii i ¼ awokado. Delikatnie zwijać płat za pomocą maty, tworząc rolki. Czynności powtórzyć dla kolejnych płatów nori, następnie rolki pociąć ostrym nożem w 1½ cm plastry.
- Do naczynia miksującego wlać sos sojowy, dodać miód, pastę miso i imbir, zmiksować20 s/obr. 10. Przelać do miseczki. Surowe warzywne sushi podawać z sosem słodko-kwaśnym z imbirem.