Surowe warzywne sushi (dieta raw)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
955.1 kcal /
3996.2 kJ
Kalorie
38 gBiałko
78.5 gWęglowodany
63.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Warzywne sushi: 90
  • g słonecznika łuskanego
  • 300 g wody
  • 250 g korzenia selera pokrojonego na 3-4 cm kawałki
  • 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 75 g marchewki pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • 50 g cukinii pokrojonej na 0,5-1 cm paski
  • 4 płaty wodorostów nori (ok. 20 x 20 cm)
  • 4 liście jarmużu porwane na kawałki, bez twardych części
  • 4 liście czarnej kapusty toskańskiej (cavolo nero) porwane na kawałki, bez twardych części
  • ½
  • awokado pokrojonego na 0,5-1 cm kawałki
  • Sos słodko-kwaśny z imbirem: 100
  • g sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego, płynnego
  • ½
  • łyżeczki pasty miso (opcjonalnie)
  • 5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego na 1 cm kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej słonecznik i wodę, odstawić na 6-8 godz. do namoczenia, następnie odsączyć przez koszyczek.
  2. Do naczynia miksującego włożyć namoczony słonecznik, zmiksować3 s/obr. 10. Słonecznik zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, ponownie zmiksować3 s/obr. 10. Przełożyć do miski, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć seler, dodać sok z cytryny i sól, rozdrobnić20 s/obr. 5. Przełożyć do miski ze słonecznikiem, dokładnie wymieszać kopystką.
  4. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukinię, odstawić.
  6. Na blacie rozłożyć matę bambusową, ułożyć na niej płat nori (szorstką stroną do góry). Równomiernie rozprowadzić na nim ¼ rozdrobnionego słonecznika i selera, pozostawiając ok. 1 cm marginesu z góry i z dołu, następnie ułożyć pasek z ¼ liści jarmużu na dole płata, na nim ułożyć warstwy z ¼ rozdrobnionej marchewki, ¼ cukinii i ¼ awokado. Delikatnie zwijać płat za pomocą maty, tworząc rolki. Czynności powtórzyć dla kolejnych płatów nori, następnie rolki pociąć ostrym nożem w 1½ cm plastry.
  7. Do naczynia miksującego wlać sos sojowy, dodać miód, pastę miso i imbir, zmiksować20 s/obr. 10. Przelać do miseczki. Surowe warzywne sushi podawać z sosem słodko-kwaśnym z imbirem.
Przewijanie do góry