Surowa mrożona kostka czekoladowa (dieta raw)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
316.3 kcal /
1323.2 kJ
Kalorie
3.5 gBiałko
19.6 gWęglowodany
26.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Spód: 210
  • g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 190 g daktyl, suszony, bez pestki
  • 1 łyżeczka kakao naturalnego, niesłodzonego surowego
  • (opcjonalnie)
  • ½
  • laski wanilii tylko nasiona
  • Krem waniliowy: 200
  • g śmietanki kokosowej
  • ½
  • laski wanilii tylko nasiona
  • 100 g masła kakaowego pokrojonego na kawałki
  • 50 g miodu wielokwiatowego, płynnego
  • Krem czekoladowy: 90
  • g daktyli, suszonych, bez pestek
  • 50 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 200 g śmietanki kokosowej
  • 75 g masła kakaowego pokrojonego na kawałki
  • 10 g kakao naturalnego, niesłodzonego surowego
  • 1 szczypta soli
  • Mrożona kostka czekoladowa: kakao naturalne, niesłodzone surowe, do oprószenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć orzechy i daktyle, dodać kakao i nasiona wanilii, rozdrobnić20 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, ponownie rozdrobnić20 s/obr. 7.
  2. Przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia (ok. 30 x 30 cm). Na blacie ułożyć arkusz papieru do pieczenia, przenieść na niego zawartość naczynia miksującego, przykryć drugim arkuszem, rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Przełożyć do kwadratowej formy (ok. 20 x 20 cm), odstawić do lodówki na 15-20 min do schłodzenia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietankę kokosową, dodać nasiona wanilii, wymieszać30 s/obr. 4.
  4. Dodać masło kakaowe, miód, podgrzewać2 min/40°C/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć daktyle i orzechy, dodać śmietankę kokosową, zmiksować30 s/obr. 6-10, stopniowo zwiększając obroty. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać masło kakaowe, kakao i sól, podgrzewać2 min/40°C/obr. 4.
  7. Z lodówki wyjąć schłodzony spód, równomiernie rozprowadzić warstwę kremu czekoladowego za pomocą kopystki, odstawić do zamrażalnika na 20 min.
  8. Na warstwie kremu czekoladowego rozprowadzić równomiernie za pomocą kopystki krem waniliowy, ponownie odstawić do zamrażalnika na 2-3 godz. Surową mrożoną kostkę czekoladową pokroić na kawałki (5 x 5 cm), oprószyć kakao i podawać jako deser.
Przewijanie do góry