Surowa mrożona kostka czekoladowa (dieta raw)
316.3 kcal /
1323.2 kJKalorie
1323.2 kJKalorie
3.5 gBiałko
19.6 gWęglowodany
26.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Spód: 210
- g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 190 g daktyl, suszony, bez pestki
- 1 łyżeczka kakao naturalnego, niesłodzonego surowego
- (opcjonalnie)
- ½
- laski wanilii tylko nasiona
- Krem waniliowy: 200
- g śmietanki kokosowej
- ½
- laski wanilii tylko nasiona
- 100 g masła kakaowego pokrojonego na kawałki
- 50 g miodu wielokwiatowego, płynnego
- Krem czekoladowy: 90
- g daktyli, suszonych, bez pestek
- 50 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 200 g śmietanki kokosowej
- 75 g masła kakaowego pokrojonego na kawałki
- 10 g kakao naturalnego, niesłodzonego surowego
- 1 szczypta soli
- Mrożona kostka czekoladowa: kakao naturalne, niesłodzone surowe, do oprószenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć orzechy i daktyle, dodać kakao i nasiona wanilii, rozdrobnić20 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, ponownie rozdrobnić20 s/obr. 7.
- Przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia (ok. 30 x 30 cm). Na blacie ułożyć arkusz papieru do pieczenia, przenieść na niego zawartość naczynia miksującego, przykryć drugim arkuszem, rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Przełożyć do kwadratowej formy (ok. 20 x 20 cm), odstawić do lodówki na 15-20 min do schłodzenia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietankę kokosową, dodać nasiona wanilii, wymieszać30 s/obr. 4.
- Dodać masło kakaowe, miód, podgrzewać2 min/40°C/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć daktyle i orzechy, dodać śmietankę kokosową, zmiksować30 s/obr. 6-10, stopniowo zwiększając obroty. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło kakaowe, kakao i sól, podgrzewać2 min/40°C/obr. 4.
- Z lodówki wyjąć schłodzony spód, równomiernie rozprowadzić warstwę kremu czekoladowego za pomocą kopystki, odstawić do zamrażalnika na 20 min.
- Na warstwie kremu czekoladowego rozprowadzić równomiernie za pomocą kopystki krem waniliowy, ponownie odstawić do zamrażalnika na 2-3 godz. Surową mrożoną kostkę czekoladową pokroić na kawałki (5 x 5 cm), oprószyć kakao i podawać jako deser.