Suflety szpinakowo-serowe
161 kcal /
674 kJKalorie
674 kJKalorie
13.8 gBiałko
5.3 gWęglowodany
9.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 20 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia foremek
- 200 g liści szpinaku baby, świeżych
- 4 jajka
- 80 g sera ricotta z owczego mleka świeżego sera koziego, pokrojonego na kawałki
- 160 g twarogu, półtłustego pokrojonego na kawałki
- 15 – 20 g mąki kukurydzianej
- 3 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 10 liści bazylii, świeżych
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić15 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło i szpinak, dusić3 min/120°C/obr. 1. W tym czasie rozbić jajka, żółtka oddzielić od białek, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać ser, twaróg, mąkę kukurydzianą, żółtka, rozdrobniony parmezan, 2 szczypty soli, pieprz i bazylię, wymieszać30 s/obr. 5. Masę przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. 6 ceramicznych foremek do sufletów natłuścić masłem, odstawić.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać 1 szczyptę soli, ubijać3-4 min/37°C/obr. 3.
- Dodać ok. ⅓ wcześniej przygotowanej masy, delikatnie przemieszać kopystką. Dodać pozostałą masę, wymieszać30 s//obr. 3.
- Ciasto przełożyć do przygotowanych foremek. Piec ok. 20 min (200°C). Suflety szpinakowo-serowe podawać bezpośrednio po przygotowaniu.