Suflety pomarańczowo-czekoladowe
526.3 kcal /
2201.9 kJKalorie
2201.9 kJKalorie
11.8 gBiałko
54.4 gWęglowodany
28.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 20 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia foremek
- 60 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
- 2 jajka
- 110 g mleka
- 10 g skrobi kukurydzianej
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 10 g kakao
- 1 łyżka skórki z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek, startej
- 20 g likieru pomarańczowego, np. Cointreau®
- 60 g cukru
- cukier puder do oprószenia
- maliny, świeże do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. 2 ramekiny (Ø 8 cm, wysokość 11 cm) lub 4 porcelanowe foremki do Varomy natłuścić masłem, ułożyć na blasze do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić10 s/obr. 9. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Jajka rozbić, żółtka oddzielić od białek, białka przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać mleko, skrobię kukurydzianą, kakao, skórkę z pomarańczy, likier pomarańczowy i masło, podgrzewać5 min/80°C/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać rozdrobnioną czekoladę, wymieszać15 s/obr. 4. Przełożyć do miski, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka jajek, dodać cukier, ubijać4 min/obr. 3.5.Zdjąć motylek.Pianę z białek stopniowo dodawać do masy czekoladowej i mieszać delikatnie kopystką do połączenia składników. Masę przełożyć do przygotowanych ramekinów lub foremek.
- Piec 15-18 min (200°C). Suflety pomarańczowo-czekoladowe podawać na ciepło, oprószone cukrem pudrem, udekorowane malinami.