Suflety orzechowe
415.3 kcal /
1737.5 kJKalorie
1737.5 kJKalorie
8.5 gBiałko
34 gWęglowodany
29 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Suflety orzechowe: 120
- g orzechów włoskich, łuskanych plus dodatkowa ilość do dekoracji
- masło do natłuszczenia foremek
- cukier do posypania foremek
- 4 jajka
- 125 g mleka
- 30 g skrobi kukurydzianej
- ½
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1 – 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
- gorąca woda do pieczenia w kąpieli wodnej
- Bita śmietana z Amaretto®: 200
- g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 50 g cukru
- 1 – 2 łyżeczki likieru migdałowego, np. amaretto Amaretto®
- (opcjonalnie)
- 3 – 4 krople ekstraktu migdałowego, naturalnego Amaretto®
- (opcjonalnie)
- cynamon, mielony do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić10 s/obr. 10. Orzechy zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, prażyć bez założonej miarki5 min/120°C/obr. 1. W tym czasie 6 żaroodpornych foremek do sufletów lub słoiczków natłuścić masłem, posypać cukrem, odstawić. Rozbić jajka, białka oddzielić od żółtek, odstawić. Rozgrzać piekarnik do temp. 165°C.
- Do naczynia miksującego dodać mleko, wymieszać20 s/obr. 2.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć 4 żółtka, dodać 20 g cukru, skrobię, cynamon i skórkę pomarańczową, wymieszać2 min/obr. 3.
- Dodać orzechy wymieszane z mlekiem, wymieszać15 s/obr. 2.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać 80 g cukru ubijać4 min/obr. 3.5.Zdjąć motylek.Do ubitej piany delikatnie dodać odłożoną masę, ostrożnie wymieszać za pomocą kopystki. Przelać do przygotowanych wcześniej foremek, napełniając je do ¾ wysokości, odstawić.
- Na blasze piekarnika ustawić prostokątną formę do pieczenia (ok. 40 x 24 x 6 cm), następnie umieścić w niej foremki wypełnione masą na suflety. Do środka prostokątnej blachy ostrożnie wlać gorącą wodę, tak aby foremki były zanurzone do ok. ¾ wysokości. Wstawić do piekarnika, piec 35-40 min (165°C). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać cukier, ubijać1 min – 1 min 30 s/obr. 3, aż do uzyskania lekko kremowej konsystencji.
- Dodać Amaretto®, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany. Suflety orzechowe podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowane bitą śmietaną i posypane cynamonem.