Suflety kalafiorowe
108 kcal /
453 kJKalorie
453 kJKalorie
5 gBiałko
2.5 gWęglowodany
9.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g wody
- 400 g różyczek kalafiora
- masło ilość do natłuszczenia foremek
- 4 jajka
- 40 g seragruyère pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczkagałki muszkatołowej, mielonej
- 1 – 2 łyżeczki soli
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g śmietany, 18% tłuszczu
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do koszyczka różyczki kalafiora, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Natłuścić masłem 10 foremek do sufletów. Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, odstawić.
- Koszyczek ostrożnie wyjąć przy pomocy kopystki, ugotowany kalafior przełożyć z koszyczka do miski, odstawić na ok. 10 min do ostudzenia. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć ugotowany wcześniej kalafior, żółtka, ser, dodać gałkę muszkatołową, sól, pieprz i śmietanę, zmiksować5 s/obr. 10. Purée z kalafiora przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać4 min/obr. 3.5lub do momentu, aż piana będzie sztywna.Zdjąć motylek.Pianę z białek przełożyć do naczynia, w którym znajduje się purée z kalafiora, delikatnie wymieszać za pomocą kopystki. Masę przełożyć do przygotowanych wcześniej foremek do sufletów, napełniając je do ¾ wysokości.
- Piec 20-25 min (180°C). Suflety kalafiorowe podawać bezpośrednio po przygotowaniu.