Suflet serowy szybki
303.8 kcal /
1270.9 kJKalorie
1270.9 kJKalorie
14.3 gBiałko
11 gWęglowodany
22.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 60 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
- 150 g seragruyère pokrojonego na kawałki
- 4 jajka
- 300 g mleka
- 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej
- 1 łyżeczka soli
- 2 – 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g śmietany, 18% tłuszczu
- 2 – 3 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
- 2 – 3 szczypty chili, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do pieczenia (Ø 18-20 cm) lub 6 małych foremek do sufletów natłuścić masłem i oprószyć mąką, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić10 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć jajka, mąkę, mleko, masło, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, podgrzewać4 min 30 s/90°C/obr. 3.
- Dodać rozdrobniony ser, śmietanę i pieprz cayenne, wymieszać10 s/obr. 6. Masę przełożyć do przygotowanej formy. Piec 35 – 40 min (180°C). Suflet serowy szybki podawać bezpośrednio po przygotowaniu.