Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) z sosem waniliowym (TM6)
314.7 kcal /
1316.7 kJKalorie
1316.7 kJKalorie
4.6 gBiałko
45.9 gWęglowodany
12.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Strudel jabłkowy (Apfelstrudel): 80
- g rodzynek
- 30 g rumu (patrz wskazówka)
- 100 g masła pokrojonego na kawałki
- 150 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 żółtko
- 60 g mleka
- 5 g octu, białego (10%)
- 1 szczypta soli
- olej do natłuszczenia
- 700 g jabłek np. Szara Złota Reneta, bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki (patrz wskazówka)
- 80 g cukru
- 40 g bułki tartej
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- Sos waniliowy: 300
- g mleka
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 2 żółtka
- 15 g skrobi ziemniaczanej
- 30 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 szczypta soli
- cukier puder do oprószenia
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej rodzynki i rum, odstawić do namoczenia na min. 3 godz. (patrz wskazówka)
- Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić4 min/70°C/obr. 1. Przelać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać 30 g roztopionego masła, żółtko, mleko, ocet i sól, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie miskę natłuścić olejem. Ciasto wyjąć, uformować w kulę, przełożyć do przygotowanej miski, przykryć folią spożywczą, odstawić na 20 min. W tym czasie przygotować nadzienie. Umyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej jabłka, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone jabłka. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Pokrojone jabłka przełożyć do dużej miski. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z pokrojonymi jabłkami, odważyć do niej cukier i bułkę tartą, dodać namoczone rodzynki i cynamon, delikatnie wymieszać, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować tak cienko, jak to możliwe (max. 1 mm), tworząc kwadrat (ok. 50 x 50 cm). Na blacie rozłożyć czystą ściereczkę kuchenną i ostrożnie umieścić na niej ciasto (patrz wskazówka). Całą powierzchnię ciasta posmarować za pomocą pędzelka roztopionym masłem, następnie wyłożyć nadzienie jabłkowe, pozostawiając ok. 5 cm margines z każdej strony. Brzegi ciasta zawinąć do środka, następnie przy pomocy ściereczki zwinąć w rulon i ostrożnie przenieść na przygotowaną blachę, układając strudel złączeniem do dołu. Powierzchnię strudla posmarować pozostałym roztopionym masłem. Piec 40-45 min (200°C). Upieczony strudel wyjąć z piekarnika, odstawić na ok. 15 min. W tym czasie przygotować sos waniliowy.
- Do naczynia miksującego wlać mleko i śmietanę, dodać żółtka, skrobię, cukier, cukier waniliowy i sól, podgrzewać6 min/90°C/obr. 3. Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) podawać na ciepło, oprószony cukrem pudrem, z dodatkiem sosu waniliowego.