Stroganow z pieczarek

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
220.6 kcal /
922.8 kJ
Kalorie
6.6 gBiałko
14.5 gWęglowodany
16.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 200 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 30 g masła pokrojonego na kawałki
  • 600 g pieczarek pokrojonych w 3-4 mm plastry
  • 40 g białego wina, wytrawnego
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 20 g musztardy Dijon
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 10 g skrobi kukurydzianej
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać masło, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać pieczarki, dusić bez założonej miarki5 min/120°C//obr. .
  5. Dodać wino, koncentrat pomidorowy, koncentrat bulionu warzywnego, musztardę, sól i pieprz, gotować bez założonej miarki8 min/100°C//obr. .
  6. Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego śmietanę i skrobię, dokładnie wymieszać.
  7. Do naczynia miksującego dodać śmietanę ze skrobią i sok z cytryny, przemieszać kopystką, gotować2 min/100°C//obr. 1. Stroganow z pieczarek podawać posypany rozdrobnioną wcześniej natką pietruszki, z dodatkiem ryżu lub pieczywa.
Przewijanie do góry