Straszne przekąski
129.7 kcal /
542.6 kJKalorie
542.6 kJKalorie
4.2 gBiałko
11.4 gWęglowodany
7.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g boczku parzonego, w plastrach pokrojonego w paski
- 1 cebula (ok. 100g), przekrojona na pół
- 1 ząbek czosnku
- 15 g oleju
- 100 g serka topionego podzielonego na kawałki
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 250 g kiełbasy chorizo pokrojonej w ok. 5 mm kostkę
- 2 opakowania ciasta francuskiego schłodzonego (po 275g)
- mąka pszenna do oprószenia blatu
- 60 czarnych oliwek, bez pestek najlepiej dużych (ok. 100g)
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć boczek, cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić10 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/100°C/obr. 2.
- Dodać serek topiony, sól, paprykę i pieprz, rozdrobnić10 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać chorizo, wymieszać1 min//obr. 1.
- Ciasto francuskie ułożyć na lekko oprószonym mąką blacie i za pomocą szklanki wyciąć 20 krążków (Ø 8-9 cm), następnie ułożyć je na przygotowanych blachach do pieczenia. Na każdym krążku rozsmarować 1 czubatą łyżkę przygotowanej wcześniej masy. Piec 20-25 min (200°C), jedna blacha po drugiej. W tym czasie przygotować oliwki.
- 20 oliwek przekroić wzdłuż na pół, tworząc podłużne tułowie pająków. 20 oliwek w poprzek na pół, aby powstały okrągłe głowy pająków. Pozostałe 20 oliwek przekroić wzdłuż na pół, następnie pokroić w 2-3 mm plastry, tworząc nogi pająków, odstawić. Upieczone krążki udekorować, układając na każdym kształt pająka z przygotowanych oliwek. Straszne przekąski podawać na ciepło lub po ostudzeniu.