Stollen
281 kcal /
1175 kJKalorie
1175 kJKalorie
5 gBiałko
35 gWęglowodany
13 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g rodzynek
- 100 g żurawiny, suszonej
- 50 g rumu
- 100 g migdałów, ze skórką
- 150 g mleka
- 150 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowo 4 łyżki stopionego masła, do posmarowania ciasta
- 40 g drożdży świeżych pokruszonych
- 80 g cukru
- 500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 40 g kandyzowanej skórki cytrynowej
- olej do natłuszczenia miski
- 300 g masy marcepanowej
- 3 łyżki cukru pudru do oprószenia ciasta
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej rodzynki, żurawinę i rum, przykryć, odstawić do namoczenia na min. 3 godz.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić2 s/obr. 7. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, drożdże i 30 g cukru, podgrzewać5 min/37°C/obr. 1.
- Dodać pozostałe 50 g cukru, mąkę, jajko i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 30 min.
- Dodać namoczone rodzynki i żurawinę wraz z rumem, rozdrobnione wcześniej migdały, skórkę pomarańczową i skórkę cytrynową. Przemieszać kopystką, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie dużą miskę natłuścić olejem za pomocą pędzelka. Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. W tym czasie na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej marcepan. Marcepan podzielić na 2 równe części, z każdej uformować wałek (Ø 3 cm, dł. 20 cm).
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 2 równe części. Z każdej części uformować gruby wałek (Ø 8 cm, dł. 25 cm). Następnie, naciskając drewnianym wałkiem wzdłuż ciasta, spłaszczyć go, aby otrzymać prostokąt (20 x 25 cm), grubszy wzdłuż obu dłuższych boków i cieńszy pośrodku. Wzdłuż środka ciasta ułożyć 1 kawałek marcepanu. Założyć do środka oba boki ciasta i dociskając dłońmi, uformować bochenek. Czynności powtórzyć z drugim kawałkiem ciasta i marcepanu. Oba bochenki ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze złączeniem do góry. Piec 40 min (180°C). Upieczone bochenki wyjąć z piekarnika, jeszcze ciepłe posmarować stopionym masłem za pomocą pędzelka i obficie oprószyć cukrem pudrem. Odstawić do ostudzenia.Stollenpodawać pokrojony na kromki jako deser.