Steki z polędwicy wołowej z sosem chimichurri
692.5 kcal /
2897.5 kJKalorie
2897.5 kJKalorie
36.2 gBiałko
24.1 gWęglowodany
49.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sos chimichurri: 2
- ząbki czosnku
- 50 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 10 g kolendry, świeżej
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 łyżka oregano, suszonego
- 100 g oliwy z oliwek, extra virgin
- 30 g białego octu winnego
- ½
- łyżeczki suszonych płatków chili
- 20 – 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Stek i młode ziemniaki: 1000
- g steków z polędwicy wołowej ogrubości 3 cm
- 500 g wody
- 700 g ziemniaków, młodych nieobranych, pokrojonych w ćwiartki
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka kolendry, mielonej
- 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, cebulę szalotkę, kolendrę, natkę pietruszki, oregano, rozdrobnić2 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, ocet z białego wina, płatki chilli, sok z cytryny, wymieszać8 s/obr. 5. Sos chimichurri przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej steki, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki i oprószyć je ½ łyżeczki soli, gotować20-25 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie do miseczki wlać oliwę, dodać pozostałą 1 łyżeczkę soli, kmin rzymski, mieloną kolendrę i pieprz cayenne, wymieszać. Powstałą marynatą posmarować odważone wcześniej steki z każdej strony, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić w ciepłe miejsce.
- Rozgrzać patelnię grillową, smażyć steki ok. 2-4 min z każdej strony lub do momentu, kiedy będą odpowiednio wysmażone. Przełożyć na deskę, odstawić na ok. 5 min. Steki pokroić poprzecznie w paski, przełożyć na półmisek. Steki z polędwicy wołowej podawać z młodymi ziemniakami i sosem chimichurri bezpośrednio po przygotowaniu.