Steki z polędwicy wołowej z sosem chimichurri

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
692.5 kcal /
2897.5 kJ
Kalorie
36.2 gBiałko
24.1 gWęglowodany
49.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Sos chimichurri: 2
  • ząbki czosnku
  • 50 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 10 g kolendry, świeżej
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 łyżka oregano, suszonego
  • 100 g oliwy z oliwek, extra virgin
  • 30 g białego octu winnego
  • ½
  • łyżeczki suszonych płatków chili
  • 20 – 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • Stek i młode ziemniaki: 1000
  • g steków z polędwicy wołowej ogrubości 3 cm
  • 500 g wody
  • 700 g ziemniaków, młodych nieobranych, pokrojonych w ćwiartki
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka kolendry, mielonej
  • 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, cebulę szalotkę, kolendrę, natkę pietruszki, oregano, rozdrobnić2 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać oliwę, ocet z białego wina, płatki chilli, sok z cytryny, wymieszać8 s/obr. 5. Sos chimichurri przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej steki, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki i oprószyć je ½ łyżeczki soli, gotować20-25 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie do miseczki wlać oliwę, dodać pozostałą 1 łyżeczkę soli, kmin rzymski, mieloną kolendrę i pieprz cayenne, wymieszać. Powstałą marynatą posmarować odważone wcześniej steki z każdej strony, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić w ciepłe miejsce.
  5. Rozgrzać patelnię grillową, smażyć steki ok. 2-4 min z każdej strony lub do momentu, kiedy będą odpowiednio wysmażone. Przełożyć na deskę, odstawić na ok. 5 min. Steki pokroić poprzecznie w paski, przełożyć na półmisek. Steki z polędwicy wołowej podawać z młodymi ziemniakami i sosem chimichurri bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry