Steki z masłem ziołowym, ziemniakami i brokułami
1104 kcal /
4619.2 kJKalorie
4619.2 kJKalorie
73.8 gBiałko
28.8 gWęglowodany
77.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Masło ziołowe: 10
- g mieszanych ziół, świeżych np. natki pietruszki, koperku, szałwii, rozmarynu, szczypiorku, tylko liście
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- Ziemniaki, brokuły i steki: 3 – 4
- gałązki rozmarynu, świeżego tylko liście
- 30 g oleju plus do natłuszczenia
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 500 g ziemniaków pokrojonych na 2 cm kawałki
- 500 g wody
- 400 g różyczek brokułu
- 4 steki z polędwicy wołowej (3,5 cmgrubości)
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć zioła, dodać sól i pieprz, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, wymieszać8 s/obr. 5. Zawartość naczynia miksującego przełożyć na folię spożywczą lub papier do pieczenia. Uformować walec. Odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć rozmaryn, rozdrobnić8 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie8 s/obr. 8.
- Dodać olej, sól i pieprz, dusić4 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ziemniaki, dusić3 min/120°C//obr. 1. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć przystawkę Varoma z ziemniakami, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 1.
- Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego różyczki brokułu, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie na kuchence na patelni grillowej (patrz wskazówka) rozgrzać olej, smażyć steki 3-5 min z każdej strony. Steki przełożyć na talerz, przykryć folią aluminiową, odstawić na ok. 5 min, aby mięso odpoczęło. Steki podawać z masłem ziołowym, ziemniakami i brokułami jako danie główne.