Tapenada z tuńczykiem na plastrach ogórka
29.9 kcal /
125.3 kJKalorie
125.3 kJKalorie
2.8 gBiałko
0.6 gWęglowodany
1.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 20 – 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 270 – 300 g tuńczyka, w sosie własnym odsączonego
- 270 – 300 g tuńczyka, w oleju odsączonego
- 10 – 20 g oliwy z oliwek
- 85 g serka kremowego podzielonego na kawałki
- 40 g czarnych oliwek, bez pestek
- 15 g kaparów, konserwowych odsączonych
- 1 filet z anchois, w oleju odsączony
- 2 ząbki czosnku
- ¼
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 ogórek duży, pokrojony w 32 plastry (5 mm)
- 1 – 2 czerwone papryczki chili, świeże bezgniazd nasiennych, pokrojone w 2 mm plastry, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Natkę pietruszki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać sok z cytryny, tuńczyka, oliwę, serek kremowy, oliwki, kapary, anchois, czosnek, sól i pieprz, rozdrobnić Turbo/1.0 s/2 razy. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie Turbo/1.0 s/2 razy. Tapenadę nakładać na plastry ogórka, udekorować papryczką chili i układać na półmisku. Tapenadę z tuńczykiem na plastrach ogórka podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce do momentu podania.