
Tarta z różami z jabłek (TM5)
364.6 kcal /
1525.4 kJKalorie
1525.4 kJKalorie
5.2 gBiałko
61.3 gWęglowodany
12 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Kruchy spód: 80
- g cukru
- 120 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 210 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 szczypta soli
- Jabłka: 4 – 6
- jabłek twardych (łącznie ok. 1000g, patrz wskazówka)
- 500 g wody
- 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 150 g cukru
- Pieczenie i krem budyniowy: 40
- g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- masło do natłuszczenia
- 80 g cukru
- 5 – 10 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
- 500 g mleka w temp. pokojowej
- 5 żółtek
- 35 g skrobi ziemniaczanej
- 35 g skrobi kukurydzianej
- 1 szczypta soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia wsypać cukier, zmielić15 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, mąkę, żółtka, cukier waniliowy i sól, wymieszać25-30 s/obr. 5. Przełożyć na oprószony mąką blat. Uformować w kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą. Odstawić do lodówki na 1 godz. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć naczynie miksujące.
- Jabłka pokroić w ćwiartki (nie obierać ze skórki), wykrawając gniazda nasienne, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć poziomo 3 ćwiartki jabłek (patrz wskazówka). Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Czynności powtarzać do momentu pokrojenia połowy przygotowanych jabłek. Pokrojone jabłka przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć poziomo pozostałe przygotowane jabłka. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Czynności powtarzać do momentu pokrojenia pozostałych przygotowanych jabłek. Pokrojone jabłka przełożyć do naczynia z pokrojonymi jabłkami, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę i sok z cytryny, dodać cukier, gotować8 min/100°C/obr. 1.
- Dodać pokrojone jabłka. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma bez pokrywy, odparowywać3-5 min/Varoma/obr. (patrz wskazówka). Zawartość naczynia miksującego przełożyć do dużej miski, odstawić na 2-3 min. Następnie na dzbanek lub miskę nałożyć dolną część przystawki Varoma i odsączyć jabłka, syrop zachować (patrz wskazówka). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę do tarty (Ø 26 cm) natłuścić masłem, oprószyć mąką, odstawić.
- Kruche ciasto rozwałkować pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia w kształt koła (Ø 28-30 cm). Przełożyć do przygotowanej formy, tak aby równomiernie przykryło jej dno i brzegi. Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, na wierzch wyłożyć obciążniki do ciasta lub nasiona roślin strączkowych (np. grochu, fasoli) albo ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło.
- Piec 15 min (200°C). Ostrożnie zdjąć papier do pieczenia wraz z odważnikami. Obniżyć temp. piekarnika do 180°C. Piec kolejne 10-15 min (180°C) lub do momentu, aż spód tarty będzie złotobrązowy. Po upieczeniu odstawić do ostudzenia. W tym czasie przygotować krem.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać skórkę z cytryny, zmielić15 s/obr. 10. Cytrynowy cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mleko, żółtka, mąkę, skrobię i sól, podgrzewać9 min/90°C//obr. 3. Przełożyć na upieczony spód do tarty, równomiernie rozprowadzić, odstawić.
- Plastry jabłek układać na talerzu lub desce do krojenia po 4-6 szt. w jaki sposob, aby nachodzily na siebie krótszymi bokami. Zwijać ciasno, tworząc róże. Układać ściśle na jeszcze ciepłej masie budyniowej, delikatnie wciskając róże w masę, aby zachowały kształt. Tartę z różami z jabłek podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub po schłodzeniu.