Tarta z różami z jabłek (TM5)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
364.6 kcal /
1525.4 kJ
Kalorie
5.2 gBiałko
61.3 gWęglowodany
12 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Kruchy spód: 80
  • g cukru
  • 120 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 210 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 szczypta soli
  • Jabłka: 4 – 6
  • jabłek twardych (łącznie ok. 1000g, patrz wskazówka)
  • 500 g wody
  • 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 150 g cukru
  • Pieczenie i krem budyniowy: 40
  • g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • masło do natłuszczenia
  • 80 g cukru
  • 5 – 10 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
  • 500 g mleka w temp. pokojowej
  • 5 żółtek
  • 35 g skrobi ziemniaczanej
  • 35 g skrobi kukurydzianej
  • 1 szczypta soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia wsypać cukier, zmielić15 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać masło, mąkę, żółtka, cukier waniliowy i sól, wymieszać25-30 s/obr. 5. Przełożyć na oprószony mąką blat. Uformować w kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą. Odstawić do lodówki na 1 godz. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć naczynie miksujące.
  3. Jabłka pokroić w ćwiartki (nie obierać ze skórki), wykrawając gniazda nasienne, odstawić.
  4. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć poziomo 3 ćwiartki jabłek (patrz wskazówka). Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Czynności powtarzać do momentu pokrojenia połowy przygotowanych jabłek. Pokrojone jabłka przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć poziomo pozostałe przygotowane jabłka. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Czynności powtarzać do momentu pokrojenia pozostałych przygotowanych jabłek. Pokrojone jabłka przełożyć do naczynia z pokrojonymi jabłkami, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego wlać wodę i sok z cytryny, dodać cukier, gotować8 min/100°C/obr. 1.
  7. Dodać pokrojone jabłka. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma bez pokrywy, odparowywać3-5 min/Varoma/obr. (patrz wskazówka). Zawartość naczynia miksującego przełożyć do dużej miski, odstawić na 2-3 min. Następnie na dzbanek lub miskę nałożyć dolną część przystawki Varoma i odsączyć jabłka, syrop zachować (patrz wskazówka). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  8. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę do tarty (Ø 26 cm) natłuścić masłem, oprószyć mąką, odstawić.
  9. Kruche ciasto rozwałkować pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia w kształt koła (Ø 28-30 cm). Przełożyć do przygotowanej formy, tak aby równomiernie przykryło jej dno i brzegi. Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, na wierzch wyłożyć obciążniki do ciasta lub nasiona roślin strączkowych (np. grochu, fasoli) albo ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło.
  10. Piec 15 min (200°C). Ostrożnie zdjąć papier do pieczenia wraz z odważnikami. Obniżyć temp. piekarnika do 180°C. Piec kolejne 10-15 min (180°C) lub do momentu, aż spód tarty będzie złotobrązowy. Po upieczeniu odstawić do ostudzenia. W tym czasie przygotować krem.
  11. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać skórkę z cytryny, zmielić15 s/obr. 10. Cytrynowy cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  12. Dodać mleko, żółtka, mąkę, skrobię i sól, podgrzewać9 min/90°C//obr. 3. Przełożyć na upieczony spód do tarty, równomiernie rozprowadzić, odstawić.
  13. Plastry jabłek układać na talerzu lub desce do krojenia po 4-6 szt. w jaki sposob, aby nachodzily na siebie krótszymi bokami. Zwijać ciasno, tworząc róże. Układać ściśle na jeszcze ciepłej masie budyniowej, delikatnie wciskając róże w masę, aby zachowały kształt. Tartę z różami z jabłek podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub po schłodzeniu.
Przewijanie do góry