Terrina z ziołową polentą

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
183 kcal /
765.8 kJ
Kalorie
6.6 gBiałko
17.3 gWęglowodany
10.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Terrina: 30
  • g sera parmezan pokrojonego na kawałki
  • 150 g pora w całości, tylko biała część
  • 500 g wody
  • 100 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy
  • 5 g liści mięty, świeżych
  • 120 g sera feta pokrojonego na kawałki
  • 150 g twarogu półtłustego, pokrojonego na kawałki
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 2 – 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 2 czubate łyżeczki agaru
  • Ziołowa polenta: 500
  • g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 – 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 5 – 10 g bazylii, suszonej
  • 25 g masła
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • oliwa z oliwek do natłuszczenia formy

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić5 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej por. Por przeciąć wzdłuż na pół tak, aby otrzymać długie paski. Ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić do ostudzenia. Umyć naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć pomidory i miętę, rozdrobnić8 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać fetę, twaróg, sól i pieprz, wymieszać40 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego wlać śmietanę i dodać agar, gotować bez założonej miarki4 min 30 s/98°C/obr. 2. Dodać wcześniej przygotowaną masę serowo-ziołową, wymieszać15 s/obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  7. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól, pieprz, bazylię i masło, gotować5 min/100°C/obr. 1.
  8. Założyć motylek.Dodać mąkę kukurydzianą, podgrzewać3 min/80°C/obr. 3.5.Zdjąć motylek.
  9. Formę keksową (dł. 31 cm) natłuścić oliwą i wyłożyć liśćmi pora tak, aby wystawały za brzegi keksówki. Następnie spód posypać parmezanem, przykryć równą warstwą polenty, następnie warstwą serowo-ziołową, na końcu ponownie wyłożyć polentę. Całość przykryć wystającymi liśćmi pora, odstawić do lodówki na 1 godz. Terrinę przełożyć na talerz, podawać schłodzoną, pokrojoną na kawałki.
Przewijanie do góry