
Tarte jabłka w cieście naleśnikowym (TM6)
311.7 kcal /
1304.1 kJKalorie
1304.1 kJKalorie
10.6 gBiałko
56.3 gWęglowodany
5.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 jabłka duże, bezgniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki
- 200 g mąki pszennej
- 250 g mleka
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- ½
- łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼
- łyżeczki cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
- olej do smażenia
- cukier puder do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć jabłka. Używając popychacza uruchomić Tarcie /Cienko. Starte jabłka przełożyć do dużej miski, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać mleko, jajka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i cynamon, zmiksować10 s/obr. 6. Ciasto naleśnikowe przelać do miski z jabłkami, delikatnie wymieszać kopystką. Na dużej patelni rozgrzać olej. Łyżką nabierać porcje ciasta, układać na patelni formując okrągłe placki (Ø ok. 5 cm). Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron, do momentu aż będą złotobrązowe. Usmażone placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Tarte jabłka w cieście naleśnikowym podawać posypane cukrem pudrem.