Tartaletki z nektarynkami i kremem cytrynowym z mascarpone (TM6)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
343.2 kcal /
1435.9 kJ
Kalorie
5.6 gBiałko
26.9 gWęglowodany
24.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Krem cytrynowy (lemon curd): 85
  • g cukru
  • 10 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
  • 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 jajka, rozmiar L
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • Tartaletki z ciasta francuskiego: 1
  • jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 2 płaty ciasta francuskiego (ok. 275g każdy)
  • 1 – 1 ½
  • łyżki cukru do posypania
  • Krem cytrynowy z mascarpone i wykończenie: 600
  • g nektarynek dojrzałych, nieobranych, bez pestek, przekrojonych na pół, z odciętymi końcami (patrz wskazówka)
  • 250 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu schłodzonej
  • 2 łyżki orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych posiekanych, do dekoracji
  • liście mięty, świeże do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać skórkę z cytryny, zmielić20 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać sok z cytryny, jajka i masło, zmiksować10 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, podgrzewać4-5 min/80°C/obr. 4. Krem cytrynowy (lemon curd) przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia na ok. 20 min, następnie odstawić do lodówki na min. 1 godz. (patrz wskazówka). W tym czasie upiec tartaletki z ciasta francuskiego. Umyć naczynie miksujące.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. W miseczce roztrzepać jajko i mleko, odstawić.
  4. Ostrym nożem pokroić oba płaty ciasta francuskiego na 16 równych prostokątów (ok. 11 x 9 cm), i ułożyć je na przygotowanych blachach, zachowując 2-3 cm odstępy. Nożem wyznaczyć 1 cm rant każdej tartaletki, uważając, by nie przeciąć ciasta całkowicie. Za pomocą pędzelka posmarować wyznaczone ranty jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać cukrem. Środki tartaletek ponakłuwać gęsto widelcem. Piec partiami 12-15 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru, jedna blacha po drugiej. Środki tartaletek spłaszczyć, dociskając je łyżką. Przełożyć na kratkę, odstawić do ostudzenia na min. 20 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej nektarynki, odstawić.
  6. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone nektarynki. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
  7. Do naczynia miksującego włożyć schłodzony krem cytrynowy i mascarpone, dodać śmietanę, wymieszać15 s/obr. 4. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i nałożyć na ostudzone tartaletki. Wierzch udekorować plastrami nektarynek tak, aby nachodziły na siebie, następnie posypać pistacjami i udekorować miętą. Tartaletki z nektarynkami i kremem cytrynowym z mascarpone podawać jako deser.
Przewijanie do góry