Steki wołowe (medium rare, sous-vide) z masłem ziołowo-czosnkowym (z osłoną noża miksującego)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
315 kcal /
1317 kJ
Kalorie
39 gBiałko
2 gWęglowodany
17 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Masło ziołowo-czosnkowe: 1
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • ½
  • łyżki liści tymianku, świeżych
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 50 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • Steki wołowe: 4
  • filety z polędwicy wołowej (180-200g, 3 cmgrubości każdy)
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 4 liście laurowe, suszone
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1300 – 1500 g wody

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek, natkę pietruszki i tymianek, dodać oregano, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać masło i sól, wymieszać10 s/obr. 4. Masło ziołowo-czosnkowe przełożyć na kawałek folii spożywczej lub papier do pieczenia i zwinąć. Uformować wałek (Ø 4 cm), skręcając końce i odstawić do lodówki.
  3. Steki doprawić solą i pieprzem, na każdym ułożyć 1 liść laurowy. Do dwóch worków do zgrzewarki próżniowej włożyć po 2 steki. Zamknąć za pomocą zgrzewarki próżniowej zgodnie z instrukcją producenta (patrz wskazówka).
  4. Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego włożyć worki ze stekami, dodać sok z cytryny i wodę. Nie należy przekraczać maksymalnej pojemności naczynia miksującego (2,2 l). Wyjąć worki, odstawić. Podgrzewać8 min/50°C//obr. 1.
  5. Do naczynia miksującego włożyć obok siebie worki ze stekami, upewniając się, że są całkowicie zanurzone, podgrzewać60 min/50°C//obr. 1. Ostrożnie wyjąć worki przy pomocy szczypców kuchennych. Steki osuszyć papierowymi ręcznikami, liście laurowe wyrzucić. Rozgrzać nieprzywierającą patelnię na średniej mocy palnika. Na patelni rozgrzać połowę masła ziołowo-czosnkowego i smażyć steki po 40-60 s z każdej strony. Zdjąć z patelni, odstawić na 5 min, aby mięso odpoczęło. W tym czasie pokroić pozostałe masło na 4 plastry. Steki wołowe z masłem ziołowo-czosnkowym podawać jako danie główne.
Przewijanie do góry