Steki wołowe (medium rare, sous-vide) z masłem ziołowo-czosnkowym (z osłoną noża miksującego)
315 kcal /
1317 kJKalorie
1317 kJKalorie
39 gBiałko
2 gWęglowodany
17 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Masło ziołowo-czosnkowe: 1
- ząbek czosnku
- 1 łyżka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- ½
- łyżki liści tymianku, świeżych
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 50 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- ¼
- łyżeczki soli
- Steki wołowe: 4
- filety z polędwicy wołowej (180-200g, 3 cmgrubości każdy)
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 4 liście laurowe, suszone
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1300 – 1500 g wody
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek, natkę pietruszki i tymianek, dodać oregano, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło i sól, wymieszać10 s/obr. 4. Masło ziołowo-czosnkowe przełożyć na kawałek folii spożywczej lub papier do pieczenia i zwinąć. Uformować wałek (Ø 4 cm), skręcając końce i odstawić do lodówki.
- Steki doprawić solą i pieprzem, na każdym ułożyć 1 liść laurowy. Do dwóch worków do zgrzewarki próżniowej włożyć po 2 steki. Zamknąć za pomocą zgrzewarki próżniowej zgodnie z instrukcją producenta (patrz wskazówka).
- Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego włożyć worki ze stekami, dodać sok z cytryny i wodę. Nie należy przekraczać maksymalnej pojemności naczynia miksującego (2,2 l). Wyjąć worki, odstawić. Podgrzewać8 min/50°C//obr. 1.
- Do naczynia miksującego włożyć obok siebie worki ze stekami, upewniając się, że są całkowicie zanurzone, podgrzewać60 min/50°C//obr. 1. Ostrożnie wyjąć worki przy pomocy szczypców kuchennych. Steki osuszyć papierowymi ręcznikami, liście laurowe wyrzucić. Rozgrzać nieprzywierającą patelnię na średniej mocy palnika. Na patelni rozgrzać połowę masła ziołowo-czosnkowego i smażyć steki po 40-60 s z każdej strony. Zdjąć z patelni, odstawić na 5 min, aby mięso odpoczęło. W tym czasie pokroić pozostałe masło na 4 plastry. Steki wołowe z masłem ziołowo-czosnkowym podawać jako danie główne.