Steki w sosie z zielonego pieprzu, purée ziemniaczane z grzankami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
779 kcal /
3262 kJ
Kalorie
38.9 gBiałko
54.1 gWęglowodany
46.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 4 plastry polędwicy wołowej bez ścięgien i białych błonek, ogrubości 2-2,5 cm (ok. 150g każdy)
  • 100 g białego chleba tostowego, w kromkach pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 700 g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 1 ¾
  • łyżeczki soli
  • 250 g mleka
  • 5 łyżek masła klarowanego
  • 70 g masła pokrojonego na kawałki
  • ¼
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżki ziaren pieprzu zielonego marynowanych
  • 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ½
  • łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • ½
  • kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszonej
  • 1 czubata łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 10 g musztardy Dijon
  • 10 g oliwy z oliwek

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Każdy plaster polędwicy zawinąć osobno w folię spożywczą i ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, upewniając się, że nie wszystkie otwory zostały zakryte, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej chleb tostowy, odstawić.
  3. Założyć motylek.Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, dodać ¾ łyżeczki soli i mleko, nałożyć przystawkę Varoma, gotować28 min/95°C/obr. 1. W tym czasie na patelni rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego i zrumienić odważony wcześniej chleb tostowy, aż do uzyskania chrupiących grzanek, odstawić. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego dodać masło i gałkę muszkatołową, wymieszać30 s/obr. 4.Zdjąć motylek.Powstałe purée ziemniaczane przełożyć do innego naczynia, przykryć folią aluminiową, odstawić w ciepłe miejsce. Umyć naczynie miksujące.
  5. Steki rozwinąć z folii, oprószyć pozostałą 1 łyżeczką soli i pieprzem, odstawić. Na patelni rozgrzać pozostałe 3 łyżki masła klarowanego i smażyć steki po ok. 1-2 min z każdej strony, w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia. Każdy stek zawinąć osobno w folię aluminiową, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego włożyć 1 łyżkę ziaren zielonego pieprzu, rozdrobnić5 s/obr. 7. Pieprz zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Dodać śmietanę, koncentrat bulionu mięsnego, skrobię kukurydzianą, musztardę i oliwę, podgrzewać3 min/90°C/obr. 3.
  8. Dodać pozostałą 1 łyżkę ziaren zielonego pieprzu, wymieszać5 s/obr. 2.
  9. Do naczynia, w którym znajduje się purée ziemniaczane dodać grzanki, wymieszać za pomocą kopystki, odstawić. Steki polać sosem z zielonego pieprzu i podawać z dodatkiem purée ziemniaczanego z grzankami.
Przewijanie do góry