Steki w sosie z zielonego pieprzu, purée ziemniaczane z grzankami
779 kcal /
3262 kJKalorie
3262 kJKalorie
38.9 gBiałko
54.1 gWęglowodany
46.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 4 plastry polędwicy wołowej bez ścięgien i białych błonek, ogrubości 2-2,5 cm (ok. 150g każdy)
- 100 g białego chleba tostowego, w kromkach pokrojonego w 1 cm kostkę
- 700 g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 2 cm kostkę
- 1 ¾
- łyżeczki soli
- 250 g mleka
- 5 łyżek masła klarowanego
- 70 g masła pokrojonego na kawałki
- ¼
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżki ziaren pieprzu zielonego marynowanych
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- ½
- łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- ½
- kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszonej
- 1 czubata łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 10 g musztardy Dijon
- 10 g oliwy z oliwek
👨🍳 Przygotowanie
- Każdy plaster polędwicy zawinąć osobno w folię spożywczą i ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, upewniając się, że nie wszystkie otwory zostały zakryte, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej chleb tostowy, odstawić.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, dodać ¾ łyżeczki soli i mleko, nałożyć przystawkę Varoma, gotować28 min/95°C/obr. 1. W tym czasie na patelni rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego i zrumienić odważony wcześniej chleb tostowy, aż do uzyskania chrupiących grzanek, odstawić. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać masło i gałkę muszkatołową, wymieszać30 s/obr. 4.Zdjąć motylek.Powstałe purée ziemniaczane przełożyć do innego naczynia, przykryć folią aluminiową, odstawić w ciepłe miejsce. Umyć naczynie miksujące.
- Steki rozwinąć z folii, oprószyć pozostałą 1 łyżeczką soli i pieprzem, odstawić. Na patelni rozgrzać pozostałe 3 łyżki masła klarowanego i smażyć steki po ok. 1-2 min z każdej strony, w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia. Każdy stek zawinąć osobno w folię aluminiową, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć 1 łyżkę ziaren zielonego pieprzu, rozdrobnić5 s/obr. 7. Pieprz zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać śmietanę, koncentrat bulionu mięsnego, skrobię kukurydzianą, musztardę i oliwę, podgrzewać3 min/90°C/obr. 3.
- Dodać pozostałą 1 łyżkę ziaren zielonego pieprzu, wymieszać5 s/obr. 2.
- Do naczynia, w którym znajduje się purée ziemniaczane dodać grzanki, wymieszać za pomocą kopystki, odstawić. Steki polać sosem z zielonego pieprzu i podawać z dodatkiem purée ziemniaczanego z grzankami.