Stek z tuńczyka na parze z pikantnym dipem z pomidorów i soczewicy
604 kcal /
2528.8 kJKalorie
2528.8 kJKalorie
68.1 gBiałko
64.6 gWęglowodany
12.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Stek z tuńczyka: 50
- g pora pokrojonego w 1-2 mm plastry
- 200 g tuńczyka, świeżego (1 stek ogrubości 2-2,5 cm), w temp. pokojowej
- 20 g sosu sojowego
- Pikantny dip z pomidorów i soczewicy: 15 – 20
- g czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 400 g pomidorów, z puszki
- 100 g wody
- 50 g czerwonej soczewicy, suszonej Melvit
- 15 g miodu płynnego
- 15 g musztardy np. sarepskiej
- 1 łyżeczka kurkumy, mielonej
- ½
- łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej por, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej tuńczyka i sos sojowy. Kilkukrotnie obrócić tuńczyka w misce, aby pokrył się sosem sojowym z każdej strony, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć chili, rozdrobnić3 s/obr. 8. Chili zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pomidory, wodę, soczewicę, miód, musztardę, kurkumę, imbir i sól, gotować7 min/100°C/obr. 2. W tym czasie przygotować arkusz papieru do pieczenia (ok. 30 x 30 cm). Na środku arkusza ułożyć połowę odważonego pora, ułożyć na nim zamarynowanego tuńczyka i posypać pozostałym porem, lekko docisnąć dłonią. Zawinąć w papier do pieczenia, tworząc szczelny pakunek, ułożyć w dolnej części przystawki Varoma.
- Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma z tuńczykiem, gotować na parze6-7 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, zmiksować1 min/obr. 4-10, stopniowo zwiększając obroty. Dip przełożyć do innego naczynia.
- Stek z tuńczyka na parze podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem pikantnego dipu z pomidorów i soczewicy.
