
Staropolskie naleśniki drożdżowe
2834 kcal /
11865.4 kJKalorie
11865.4 kJKalorie
70.3 gBiałko
496.3 gWęglowodany
66.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 jajka
- 500 g mleka
- 100 g cukru
- 20 g masła plus dodatkowa ilość do smażenia
- 30 g drożdży świeżych pokruszonych
- 400 g mąki pszennej
- cukier puder do oprószenia
- dżem do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek, odstawić.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać1 min 30 s/obr. 3.5.Zdjąć motylek. Pianę z białek przełożyć do dużej miski, odstawić do lodówki.
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier, masło i drożdże, podgrzewać4 min/37°C/obr. 1.
- Dodać odłożone wcześniej żółtka i mąkę, wymieszać15 s/obr. 5. Ciasto przelać do miski, w której znajdują się ubite białka, delikatnie wymieszać kopystką, odstawić do wyrośnięcia na 20 min.
- Rozgrzać nieprzywierającą patelnię i natłuścić ją masłem. Ciasto na naleśniki wlewać chochelką porcjami na patelnię, za pomocą łyżki formować naleśniki (Ø 15-17 cm, grubość 4-5 mm). Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.
- Staropolskie naleśniki drożdżowe podawać oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem wybranego dżemu.