Staropolskie naleśniki drożdżowe

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
2834 kcal /
11865.4 kJ
Kalorie
70.3 gBiałko
496.3 gWęglowodany
66.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 2 jajka
  • 500 g mleka
  • 100 g cukru
  • 20 g masła plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 30 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 400 g mąki pszennej
  • cukier puder do oprószenia
  • dżem do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek, odstawić.
  2. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać1 min 30 s/obr. 3.5.Zdjąć motylek. Pianę z białek przełożyć do dużej miski, odstawić do lodówki.
  3. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier, masło i drożdże, podgrzewać4 min/37°C/obr. 1.
  4. Dodać odłożone wcześniej żółtka i mąkę, wymieszać15 s/obr. 5. Ciasto przelać do miski, w której znajdują się ubite białka, delikatnie wymieszać kopystką, odstawić do wyrośnięcia na 20 min.
  5. Rozgrzać nieprzywierającą patelnię i natłuścić ją masłem. Ciasto na naleśniki wlewać chochelką porcjami na patelnię, za pomocą łyżki formować naleśniki (Ø 15-17 cm, grubość 4-5 mm). Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.
  6. Staropolskie naleśniki drożdżowe podawać oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem wybranego dżemu.
Przewijanie do góry