Śródziemnomorskie masło

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
562 kcal /
2351.4 kJ
Kalorie
3.1 gBiałko
1.3 gWęglowodany
62.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 30 g czarnych oliwek, bez pestek
  • 30 g kaparów, konserwowych odsączonych
  • 5 filetów z anchois, w oleju odsączonych
  • (opcjonalnie)
  • 200 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 1 szczypta soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć oliwki, kapary i anchois, rozdrobnić2 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie2 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Założyć motylek.Do naczynia miksującego dodać masło i sól, ubijać30 s/obr. 2.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, ubijać ponownie30 s/obr. 2.5.Zdjąć motylek. Masło przełożyć na arkusz folii spożywczej, uformować w wałek lub osełkę. Śródziemnomorskie masło podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub po schłodzeniu jako dodatek do pieczywa lub do wybranych potraw (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry