Śródziemnomorskie kaszotto
344.7 kcal /
1439.2 kJKalorie
1439.2 kJKalorie
10.7 gBiałko
34.8 gWęglowodany
15.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 g orzeszków piniowych
- 70 g cebuli szalotki pokrojonej w ćwiartki
- 30 g oliwy z oliwek (patrz wariant)
- 250 g kaszy jęczmiennej perłowejgrubej
- 80 g białego wina, wytrawnego
- 750 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM wegańskiego
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) wegańskiego, pokruszona
- ¾
- łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
- ¾
- łyżeczki tymianku, suszonego
- 400 g cukinii pokrojonej w 0,5 cm półplastry
- 50 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych, pokrojonych w 0,5 cm paski
- 50 g migdałów, w płatkach
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej orzeszki piniowe, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać kaszę, gotować bez założonej miarki3 min/100°C//obr. 1.
- Dodać wino, gotować bez założonej miarki2 min/100°C//obr. .
- Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól, pieprz i tymianek, przemieszać kopystką, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować15 min/100°C//obr. 1. W tym czasie na kuchence na suchej patelni podprażyć odważone orzeszki piniowe, aż lekko zbrązowieją (2-3 min).
- Do naczynia miksującego dodać cukinię, przemieszać kopystką, gotować8 min/100°C//obr. 1. Pozostawić w naczyniu miksującym na 5 min.
- Dodać uprażone orzeszki piniowe, pomidory i migdały, dokładnie wymieszać kopystką. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.