Śródziemnomorski sos warzywny
69.7 kcal /
291.7 kJKalorie
291.7 kJKalorie
2 gBiałko
9.8 gWęglowodany
3.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 200 g cukinii pokrojonej na kawałki
- 200 g bakłażana pokrojonego na kawałki
- 100 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 5 – 10 g bazylii, świeżej tylko liście
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szczypta cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 – 1 ½
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pomidory, cukinię, bakłażan, paprykę, bazylię, cukier, cynamon, pieprz i sól, gotować30 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować30 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Podawać jako dodatek do ryżu, makaronu lub mięs (patrz wskazówka).