Śródziemnomorska zupa pomidorowa

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
68 kcal /
284 kJ
Kalorie
2 gBiałko
6 gWęglowodany
3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 30 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka tymianku, świeżego tylko liście
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 1 szczypta chili, mielonego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1000 g pomidorów, dojrzałych pokrojonych w ćwiartki
  • 10 g liści bazylii, świeżych

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać oliwę, tymianek, liść laurowy, chili i sól, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać pomidory, gotować10 min/100°C/obr. 1.
  4. Dodać bazylię, zmiksować1 min/obr. 7-10, stopniowo zwiększając obroty.
  5. Zupę pomidorową z bazylią podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry