Śródziemnomorska zupa pomidorowa
68 kcal /
284 kJKalorie
284 kJKalorie
2 gBiałko
6 gWęglowodany
3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 15 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka tymianku, świeżego tylko liście
- 1 liść laurowy, suszony
- 1 szczypta chili, mielonego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1000 g pomidorów, dojrzałych pokrojonych w ćwiartki
- 10 g liści bazylii, świeżych
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, tymianek, liść laurowy, chili i sól, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pomidory, gotować10 min/100°C/obr. 1.
- Dodać bazylię, zmiksować1 min/obr. 7-10, stopniowo zwiększając obroty.
- Zupę pomidorową z bazylią podawać bezpośrednio po przygotowaniu.