Śródziemnomorska sałatka ziemniaczana (z osłoną noża miksującego 2.0)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
306.8 kcal /
1283.6 kJ
Kalorie
9 gBiałko
32 gWęglowodany
17.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 40 g migdałów, ze skórką
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • ½ – 1
  • ząbek czosnku
  • 50 g zielonych oliwek, bez pestek
  • 50 g czarnych oliwek, bez pestek
  • 50 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych (olej zachować), przekrojonych na pół
  • 40 g oleju zachowanego po odsączeniu pomidorów
  • 1 ¼
  • łyżeczki soli
  • 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1650 g wody
  • 1 łyżeczka oleju o neutralnym smaku
  • 800 g ziemniaków, młodych nieobranych, podobnej wielkości (patrz wskazówka)
  • 120 – 150 g sera typu feta pokrojonego w 0,5 cm kostkę
  • 120 – 150 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 40 – 50 g rukoli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić3 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, czosnek, oliwki i suszone pomidory, dodać olej, ½ łyżeczki soli i pieprz, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do dużej miski do sałatki, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  3. Założyć osłonę noża miksującego 2.0 z funkcją obierania(patrz wskazówka). Do naczynia miksującego wlać 600 g wody i olej o neutralnym smaku, dodać ziemniaki, uruchomić3 min/obr. 4. Zawartość naczynia miksującego przecedzić przez dolną część przystawki Varoma, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego 2.0, odstawić (patrz wskazówka).Zdjąć osłonę noża miksującego 2.0.Skórki wyrzucić, ziemniaki opłukać pod bieżącą wodą. Opłukać naczynie miksujące.
  4. Założyć osłonę noża miksującego 2.0 z funkcją obierania.Do naczynia miksującego włożyć obrane ziemniaki, dodać pozostałe ¾ łyżeczki soli i 1050 g wody, gotować25-30 min/98°C//obr. 0.5lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie na suchej patelni uprażyć rozdrobnione migdały, odstawić. Ugotowane ziemniaki przełożyć do miski z dressingiem (patrz wskazówka), delikatnie wymieszać kopystką.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z ziemniakami, odważyć do niej ser, pomidorki i rukolę. Delikatnie wymieszać kopystką, posypać uprażonymi migdałami. Śródziemnomorską sałatkę ziemniaczaną podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
Przewijanie do góry