Surówka z białej i czerwonej kapusty
160 kcal /
669.9 kJKalorie
669.9 kJKalorie
3.5 gBiałko
10.8 gWęglowodany
13 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 – 3 łyżki słonecznika łuskanego
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 250 g białej kapusty bez twardych części, pokrojonej na kawałki
- 150 g czerwonej kapusty bez twardych części, pokrojonej na kawałki
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 40 g oliwy z oliwek
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼
- łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
👨🍳 Przygotowanie
- Słonecznik uprażyć na suchej patelni do momentu, aż będzie złotobrązowy, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8.
- Dodać kapustę białą i kapustę czerwoną, rozdrobnić5-7 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać uprażony słonecznik, sok z cytryny, oliwę, pieprz, sól i cukier, wymieszać20 s//obr. 2.
- Surówkę z białej i czerwonej kapusty podawać jako dodatek do dań głównych.