Surówka z białej i czerwonej kapusty

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
160 kcal /
669.9 kJ
Kalorie
3.5 gBiałko
10.8 gWęglowodany
13 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 2 – 3 łyżki słonecznika łuskanego
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 250 g białej kapusty bez twardych części, pokrojonej na kawałki
  • 150 g czerwonej kapusty bez twardych części, pokrojonej na kawałki
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 40 g oliwy z oliwek
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Słonecznik uprażyć na suchej patelni do momentu, aż będzie złotobrązowy, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8.
  3. Dodać kapustę białą i kapustę czerwoną, rozdrobnić5-7 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać uprażony słonecznik, sok z cytryny, oliwę, pieprz, sól i cukier, wymieszać20 s//obr. 2.
  5. Surówkę z białej i czerwonej kapusty podawać jako dodatek do dań głównych.
Przewijanie do góry