Surówka z jarmużem, jabłkiem i papryką
199.7 kcal /
835.7 kJKalorie
835.7 kJKalorie
4.6 gBiałko
18.8 gWęglowodany
13.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g jarmużu tylko liście, pokrojonego na kawałki, bez twardych części
- 1 łyżeczka soli
- 180 g jabłka bezgniazd nasiennych, pokrojonego w ćwiartki
- 150 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 60 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 30 g oliwy z oliwek
- 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 40 g pasty tahini
- 1 łyżeczka miodu
- 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
- cebula dymka tylko zielona część, drobno posiekana, do posypania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć 100 g jarmużu, rozdrobnić10-15 s/obr. 5. Przełożyć do dużej miski do sałatek, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 100 g jarmużu, rozdrobnić10-15 s/obr. 5. Przełożyć do miski z rozdrobnionym jarmużem. Posypać solą, ugniatać dłońmi 2-3 min, aż jarmuż zmniejszy objętość o połowę.
- Do naczynia miksującego włożyć jabłko, paprykę i marchewkę, dodać oliwę, sok z cytryny, tahini, miód i pieprz, rozdrobnić4 s/obr. 4.5. Przełożyć do miski z jarmużem, posypać cebulą dymką, odstawić do lodówki na ok. 1 godz., aby aromaty przeniknęły się wzajemnie. W razie potrzeby przed podaniem surówkę doprawić pieprzem do smaku.