Surówka z kalarepy i rzodkiewki
60.5 kcal /
253.4 kJKalorie
253.4 kJKalorie
2.7 gBiałko
9.8 gWęglowodany
2.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 10 g koperku, świeżego tylko liście
- 1 ząbek czosnku
- 300 g kalarepy (1 dość duża szt.), pokrojonej na kawałki
- 200 g rzodkiewek przekrojonych na pół
- 50 g śmietany, 18% tłuszczugęstej (patrz wariant)
- ¾
- łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać kalarepę i rzodkiewkę, dodać śmietanę, sól, cukier i pieprz, rozdrobnić6-10 s/obr. 4.
- Surówkę z kalarepy i rzodkiewki podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako dodatek do dań głównych.