Śródziemnomorska sałatka z dressingiem z pieczonej papryki (TM6)
463.8 kcal /
1940.4 kJKalorie
1940.4 kJKalorie
14.7 gBiałko
31.7 gWęglowodany
31.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 180 g ogórków kirby z odciętymi końcówkami
- 180 g ogórkówgruntowych z odciętymi końcówkami
- 120 g czerwonej cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oregano, suszonego
- 360 g czerwonej papryki, konserwowej, pieczonej grillowanej, odsączonej z zalewy, pokrojonej na kawałki
- 60 g oliwy z oliwek
- 60 g oleju
- 60 g białego octu winnego
- 60 g octu ryżowego
- ½
- łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka miodu
- 180 – 210 g sałaty rzymskiej mini, z odciętą twardą częścią, przekrojonej na pół
- 950 g wody
- 120 g czarnych oliwek, bez pestek
- 120 g oliwek Kalamata, bez pestek
- 200 – 240 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy, opłukanej
- 120 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- ½ – 1
- zielona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona w 2 mm plastry
- 1 opakowanie sera feta pokruszonego (200-240g)
- liście bazylii, świeże do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ogórki i cebulę, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone cebulę i ogórki. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Przełożyć zawartość pojemnika do miski, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i oregano, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać paprykę, oliwę, ocet, sól, pieprz i miód, zmiksować30 s/obr. 6. Dressing przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pionowo sałatę, dodać wodę, rozdrobnić4 s/obr. 4. Rozdrobnioną sałatę odsączyć za pomocą dolnej części przystawki Varoma, następnie osuszyć papierowymi ręcznikami.
- Do naczynia miksującego włożyć osuszoną sałatę, pokrojone ogórki i cebulę, oliwki, ciecierzycę, pomidorki koktajlowe i pepperoncini, dodać 90 g dressingu z pieczonej papryki, wymieszać1 min//obr. 2. Przełożyć do miski do sałatki, posypać serem feta. Śródziemnomorską sałatkę z dressingiem z pieczonej papryki udekorować bazylią i podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem pozostałego dressingu.