Spring rolls z kurczakiem i sosem orzechowym (TM5)
187.8 kcal /
785.6 kJKalorie
785.6 kJKalorie
9.5 gBiałko
19.5 gWęglowodany
8.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Kurczak i makaron ryżowy na parze: 120
- g ryżowego makaronu, vermicelli
- woda letnia, do namoczenia
- 400 g wody
- 300 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry
- sól do oprószenia
- pieprz czarny, mielony do oprószenia
- curry, mielone do oprószenia
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- Sos orzechowy: 1
- ząbek czosnku
- 100 g masła orzechowego
- 80 g wody mineralnej, niegazowanej
- 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 20 g sosu sojowego
- 5 g oleju sezamowego
- ¼
- łyżeczki chili, mielonego
- Zwijanie spring rolls: 150
- g marchewki z odciętymi końcówkami
- 200 g ogórka nieobranego, z odciętymi końcówkami
- 1 awokado dojrzałe ale jędrne, bez pestki, przekrojone na pół
- sok z limonki, świeżo wyciśnięty do skropienia
- 30 g liści szpinaku baby, świeżych
- woda letnia, do namoczenia
- 12 płatów papieru ryżowego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, zalać letnią wodą tak, aby był przykryty, odstawić do namoczenia na 10 min.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć dolną część przystawki Varoma i odważyć do niej kurczaka. Filety przekroić poziomo na pół, aby powstały 2 płaty grubości 1-2 cm. Mięso oprószyć z obu stron solą, pieprzem i curry, następnie ponownie umieścić w dolnej części przystawki Varoma. Włożyć wkład Varomy i umieścić na nim namoczony i odsączony makaron, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma. Makaron pokroić na 4-5 cm kawałki, przełożyć do miski, dodać sos sojowy i olej sezamowy, wymieszać, odstawić. Ugotowanego na parze kurczaka pokroić w poprzek na 5 mm paski, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło orzechowe, wodę, sok z limonki, sos sojowy, olej sezamowy i chili, podgrzewać2 min/50°C/obr. 2. Sos orzechowy przelać do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę. Odważyć do niej marchewkę i ogórka, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważonego ogórka. Używając popychacza, zetrzeć grubo30 s/obr. 4. Starty ogórek pozostawić w pojemniku.
- Do wąskiej części podajnika włożyć odważoną marchewkę. Używając popychacza, zetrzeć grubo30 s/obr. 4. Starte warzywa przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć awokado. Używając popychacza, pokroić grubo15 s/obr. 4. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego. Awokado skropić sokiem z limonki, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej szpinak, odstawić.
- Duży, płytki talerz wypełnić letnią wodą. Pojedynczy płat papieru ryżowego zanurzyć na 2 s w wodzie i przełożyć na deskę do krojenia. Odczekać 20-30 s, aż papier ryżowy zmięknie. Na środku papieru ułożyć obok siebie 3-4 liście szpinaku. Nałożyć ok. 2 łyżki makaronu ryżowego, 1 łyżkę startego ogórka, 1 łyżkę startej marchewki, 1-2 paski kurczaka i 2 plastry awokado. Boki papieru ryżowego założyć do środka, następnie całość zwinąć w rulon, upewniając się, że miejsce złączenia jest dokładnie sklejone. Czynności powtórzyć dla pozostałych 11 płatów papieru ryżowego i pozostałych składników. Spring rolls z kurczakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem sosu orzechowego.