Spiralizowane gruszki na kremie czekoladowym (TM6)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
629.5 kcal /
2633.7 kJ
Kalorie
8.9 gBiałko
55.9 gWęglowodany
43 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g orzechów macadamia, surowych, całych
  • 150 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
  • 500 g mleka
  • 170 g cukru
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 20 g skrobi kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 250 g wody
  • 150 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 laska cynamonu
  • 150 ggruszek twardych, bezgniazd nasiennych, pokrojonych w 4-5 cm ćwiartki (patrz wskazówka)
  • 300 g śmietany, min. 30% tłuszczu schłodzonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić4 s/obr. 4. Na kuchence, na patelni uprażyć rozdrobnione orzechy na średniej mocy palnika, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, zmielić10 s/obr. 10.
  3. Dodać mleko, 120 g cukru, skrobię i jajka, podgrzewać12 min/90°C/obr. 3.
  4. Dodać 50 g śmietany, wymieszać10 s/obr. 4. Sos czekoladowy równomiernie rozlać do 6 miseczek, odstawić do ostygnięcia. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Umyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego wlać wodę i sok z cytryny, dodać pozostałe 50 g cukru i cynamon, gotować5 min/100°C/obr. . Przelać do dużej miski, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  6. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej gruszki, odstawić.
  7. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić spiralizer z ostrzem 2 (do cienkich wstążek). Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Przymocować gruszkę do popychacza spiralizera. Włożyć popychacz spiralizera, uruchomić Spiralizowanie , delikatnie dociskając popychacz. Powtórzyć z pozostałymi gruszkami. Przełożyć do miski z ugotowaną wodą z cytryną i cukrem, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego, odstawić.
  8. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać pozostałe 150 g śmietany, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek.
  9. Za pomocą łyżki i widelca, nabierać porcje spiralizowanej gruszki, formując gniazdka, układać na przygotowanym kremie czekoladowym. Spiralizowane gruszki na kremie czekoladowym podawać udekorowane bitą śmietaną, posypane prażonymi orzechami.
Przewijanie do góry