Spiralizowana dynia z białą kiełbasą, gorgonzolą i orzechami (TM5)
562.7 kcal /
2354.3 kJKalorie
2354.3 kJKalorie
23.3 gBiałko
28 gWęglowodany
42 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 700 g dyni piżmowej Ø 4-5 cm, pokrojonej na kawałki, (patrz wskazówka)
- 30 g orzechów włoskich, łuskanych
- 250 g bulwy kopru włoskiego pokrojonej na kawałki
- 250 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 300 g białej kiełbasy, surowej wyciśniętej z osłonek, pokrojonej na kawałki
- 150 g wody
- ½
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka koncentrat bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 150 g seragorgonzola, łagodnego pokrojonego na kawałki
- natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekana, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej dynię, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić spiralizer z ostrzem 1 (do grubych wstążek). Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Przymocować dynię do popychacza spiralizera. Włożyć popychacz spiralizera, spiralizować30 s/obr. 4, delikatnie dociskając popychacz. Powtórzyć z pozostałą dynią. Spiralizowaną dynię przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, oprószyć solą, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić4 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć koper włoski i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C//obr. 0.5.
- Dodać wyciśniętą z osłonek masę kiełbasianą, dusić3 min/120°C//obr. 0.5.
- Dodać wodę, sól, pieprz i koncentrat bulionu warzywnego. Nałożyć przystawkę Varoma ze spiralizowaną dynią, gotować na parze6 min/Varoma//obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać gorgonzolę, wymieszać kopystką. Ugotowaną dynię równomiernie rozłożyć na 4 talerze, polać przygotowanym sosem i posypać rozdrobnionymi orzechami. Spiralizowaną dynię z białą kiełbasą, gorgonzolą i orzechami podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną natką pietruszki.
