Spiralizowana dynia z białą kiełbasą, gorgonzolą i orzechami (TM5)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
562.7 kcal /
2354.3 kJ
Kalorie
23.3 gBiałko
28 gWęglowodany
42 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 700 g dyni piżmowej Ø 4-5 cm, pokrojonej na kawałki, (patrz wskazówka)
  • 30 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 250 g bulwy kopru włoskiego pokrojonej na kawałki
  • 250 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 300 g białej kiełbasy, surowej wyciśniętej z osłonek, pokrojonej na kawałki
  • 150 g wody
  • ½
  • łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka koncentrat bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 150 g seragorgonzola, łagodnego pokrojonego na kawałki
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekana, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej dynię, odstawić.
  2. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić spiralizer z ostrzem 1 (do grubych wstążek). Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Przymocować dynię do popychacza spiralizera. Włożyć popychacz spiralizera, spiralizować30 s/obr. 4, delikatnie dociskając popychacz. Powtórzyć z pozostałą dynią. Spiralizowaną dynię przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, oprószyć solą, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego, odstawić.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić4 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć koper włoski i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C//obr. 0.5.
  5. Dodać wyciśniętą z osłonek masę kiełbasianą, dusić3 min/120°C//obr. 0.5.
  6. Dodać wodę, sól, pieprz i koncentrat bulionu warzywnego. Nałożyć przystawkę Varoma ze spiralizowaną dynią, gotować na parze6 min/Varoma//obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego dodać gorgonzolę, wymieszać kopystką. Ugotowaną dynię równomiernie rozłożyć na 4 talerze, polać przygotowanym sosem i posypać rozdrobnionymi orzechami. Spiralizowaną dynię z białą kiełbasą, gorgonzolą i orzechami podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną natką pietruszki.
Przewijanie do góry