Spaghetti ze szpinakiem
709 kcal /
2966 kJKalorie
2966 kJKalorie
45 gBiałko
96 gWęglowodany
18 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g makaronu, suchego, typu spaghetti
- woda dogotowania makaronu
- 1 ½
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość dogotowania makaronu
- 80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 30 – 35 g cebuli szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oleju
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego wołowego, podzielonego na kawałki
- 800 g krojonych pomidorów, z puszki
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 – 3 szczypty papryki ostrej, mielonej
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki ziół włoskich, mieszanych, suszonych (np. bazylii, oregano, estragonu, majeranku)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 200 g liści szpinaku, świeżych pokrojonych na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić. Na kuchence ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody (1 łyżeczka soli na litr wody), zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej i mięso, dusić5 min/120°C//obr. .
- Dodać pomidory, sól, pieprz, paprykę, cukier, zioła i ocet, gotować10 min/100°C//obr. 1.5.
- Dodać szpinak, dokładnie wymieszać kopystką, gotować5 min/100°C//obr. 2.5. Ugotowany makaron polać przygotowanym sosem i posypać parmezanem. Spaghetti ze szpinakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.