Spaghetti ze szpinakiem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
709 kcal /
2966 kJ
Kalorie
45 gBiałko
96 gWęglowodany
18 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 400 g makaronu, suchego, typu spaghetti
  • woda dogotowania makaronu
  • 1 ½
  • łyżeczki soli plus dodatkowa ilość dogotowania makaronu
  • 80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 30 – 35 g cebuli szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oleju
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego wołowego, podzielonego na kawałki
  • 800 g krojonych pomidorów, z puszki
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 – 3 szczypty papryki ostrej, mielonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki ziół włoskich, mieszanych, suszonych (np. bazylii, oregano, estragonu, majeranku)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 200 g liści szpinaku, świeżych pokrojonych na kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić. Na kuchence ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody (1 łyżeczka soli na litr wody), zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać olej i mięso, dusić5 min/120°C//obr. .
  5. Dodać pomidory, sól, pieprz, paprykę, cukier, zioła i ocet, gotować10 min/100°C//obr. 1.5.
  6. Dodać szpinak, dokładnie wymieszać kopystką, gotować5 min/100°C//obr. 2.5. Ugotowany makaron polać przygotowanym sosem i posypać parmezanem. Spaghetti ze szpinakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry