Spaghetti z wegańskimi pulpetami w sosie pomidorowym
633.5 kcal /
2650.3 kJKalorie
2650.3 kJKalorie
28.5 gBiałko
105.3 gWęglowodany
12.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 270 g makaronu, suchego, typu spaghetti Lubella
- 800 g wody plus dodatkowa ilość dogotowania
- 180 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 25 g oliwy z oliwek . plus dodatkowa ilość do smażenia
- 150 g różyczek brokułu
- 80 g płatków owsianych,górskich
- 20 g ziaren słonecznika
- 10 g płatków drożdżowych (patrz wskazówka)
- (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka liści kolendry, suszonej
- ½
- łyżeczki czosnku,granulowanego
- ½ – 1
- łyżeczka papryki ostrej, mielonej
- ½
- łyżeczki oregano, suszonego
- 1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 – 1 ¼
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość dogotowania
- 1 ząbek czosnku
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 550 g krojonych pomidorów, z puszki
- 550 g przecieru pomidorowego, typu passata
- ½ – 1
- łyżeczka cukru
- 5 liści bazylii, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
- ser parmezan wegański, do posypania (patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać soczewicę i 5 g oliwy. Włożyć koszyczek, odważyć do niego brokuły, gotować na parze12-15 min/120°C//obr. . Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Soczewicę odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ugotowaną soczewicę i ugotowane na parze brokuły, płatki owsiane, słonecznik i płatki drożdżowe, dodać kolendrę, czosnek granulowany, paprykę, oregano, pieprz cayenne, pieprz czarny i ½- ¾ łyżeczki soli, wymieszać20 s/obr. 4.5. Masę przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć ząbek czosnku i cebulę, dodać pozostałe 20 g oliwy, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1. W tym czasie z masy uformować zwilżonymi wodą dłońmi 16 pulpetów (Ø ok. 5 cm), odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać pomidory, cukier, pozostałe ½ łyżeczki soli i bazylię, gotować20 min/100°C/obr. 2. W tym czasie na kuchence, w dużym garnku z osoloną wodą ugotować odważony makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na nieprzywierającej patelni rozgrzać oliwę. Pulpety smażyć na średniej mocy palnika ok. 2 min z każdej strony lub do momentu, aż będą złotobrązowe. Usmażone pulpety odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, odstawić w ciepłe miejsce. Makaron odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, przełożyć na talerze, polać sosem, wymieszać. Ułożyć pulpety. Spaghetti z wegetariańskimi pulpetami w sosie pomidorowym podawać posypane wegańskim parmezanem i udekorowane bazylią.