Spaghetti z sosem bolognese z orzechów
792.2 kcal /
3314.7 kJKalorie
3314.7 kJKalorie
22.6 gBiałko
106.6 gWęglowodany
32.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- (opcjonalnie)
- 40 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
- (opcjonalnie)
- 150 g orzechów laskowych innych orzechów, np. włoskich, migdałów orzechów mieszanych
- 2 – 3 łyżki ziół prowansalskich, suszonych
- 150 g pora pokrojonego w 2 cm plastry
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oleju
- 800 g krojonych pomidorów, z puszki
- 100 g wody plus dodatkowa ilość dogotowania makaronu
- 30 g koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- 15 g liści bazylii, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
- (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka bazylii, suszonej (opcjonalnie)
- 2 szczypty cukru
- ½
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość dogotowania makaronu
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- 1 opakowanie makaronu, suchego, typu spaghetti (500g)
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć orzechy, dodać zioła, rozdrobnić4 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć por i czosnek, dodać olej, rozdrobnić3-5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać rozdrobnione orzechy, dusić1 min/120°C//obr. 1.
- Dodać pomidory, wodę, koncentrat pomidorowy, bazylię, cukier, sól, pieprz i przyprawę uniwersalną, dusić15 min/120°C/obr. 1. W tym czasie na kuchence, w dużym garnku zagotować wodę, posolić (ok. 1 łyżeczka soli na 1 litr wody). Ugotować makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, odcedzić i przełożyć na talerze. Makaron polać sosem, posypać rozdrobnionym parmezanem i udekorować bazylią. Spaghetti z sosem bolognese z orzechów podawać bezpośrednio po przygotowaniu.