Spaghetti z sosem bolognese z orzechów

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
792.2 kcal /
3314.7 kJ
Kalorie
22.6 gBiałko
106.6 gWęglowodany
32.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 40 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • (opcjonalnie)
  • 40 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
  • (opcjonalnie)
  • 150 g orzechów laskowych innych orzechów, np. włoskich, migdałów orzechów mieszanych
  • 2 – 3 łyżki ziół prowansalskich, suszonych
  • 150 g pora pokrojonego w 2 cm plastry
  • 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oleju
  • 800 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 100 g wody plus dodatkowa ilość dogotowania makaronu
  • 30 g koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • 15 g liści bazylii, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka bazylii, suszonej (opcjonalnie)
  • 2 szczypty cukru
  • ½
  • łyżeczki soli plus dodatkowa ilość dogotowania makaronu
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
  • 1 opakowanie makaronu, suchego, typu spaghetti (500g)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć orzechy, dodać zioła, rozdrobnić4 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć por i czosnek, dodać olej, rozdrobnić3-5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać rozdrobnione orzechy, dusić1 min/120°C//obr. 1.
  5. Dodać pomidory, wodę, koncentrat pomidorowy, bazylię, cukier, sól, pieprz i przyprawę uniwersalną, dusić15 min/120°C/obr. 1. W tym czasie na kuchence, w dużym garnku zagotować wodę, posolić (ok. 1 łyżeczka soli na 1 litr wody). Ugotować makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, odcedzić i przełożyć na talerze. Makaron polać sosem, posypać rozdrobnionym parmezanem i udekorować bazylią. Spaghetti z sosem bolognese z orzechów podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry